SHARE

Ако си спомняте романа на Алек Попов – “Мисия Лондон” – екранизиран в едноименния филм на Димитър Митовски, то знаете, че историята се върти около мечтата на президентшата Деворина Селянова (във филма Селянска) да отиде в Лондон и да си устрои пищно тържество с Кралицата на Обединеното кралство.*

Изглежда обаче, амбициите на сегашната съпруга на президента Десислава Радева имат други измерения и съвсем не целят някаква си безсмислена среща с кралицата. От „Терминал 3“ се сдобихме с покана за събитие в посолството ни в Лондон, която повдига други въпроси: 

“Уважаеми дами и господа,

За мен е удоволствие да ви поканя от името на посолството, в качеството ви на представители на адресираните тук организации, на среща в посолството със съпругата на президента на Република България, г-жа Десислава Радева.

Срещата ще се проведе в посолството на 17 октомври (18 до 19 ч.), като основната тема ще бъде развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство.

Моля да потвърдите дали ще присъствате на срещата в срок до края на работния ден на 8 октомври на следния имейл адрес: rsvp2@bulgarianembassy.org.uk

Поради стандартните засилени мерки за сигурност, моля всички, които планират да присъстват, да носят документ за самоличност и да пристигнат до 18 ч.” 

Поканата е отправена по електронна поща до изявените представители на българската общност в Обединеното кралство – интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти. 

Важният въпрос в случая е каква е истинската причина съпругата на президента да прави въпросната среща в Лондон? За да “развива духовните връзки между България и Обединеното кралство”?

За разлика от страни като САЩ в България не съществува традиция “първата дама” да има собствен дипломатически календар със социални и културни събития, в които да участва.

Радева обаче не се съобразява с наследените порядки в президентската институция, като дори има собствен кабинет в президентството (ползван преди от бившия вицепрезидент, Маргарита Попова), подпомагаща администрация, а явно и подобаващ бюджет за всякакви пътувания в чужбина, за да укрепва двустранните “духовни” връзки.

Но да се върнем на въпросите. Защо се организира среща именно с “президентшата”? Какъв капацитет има Десислава Радева да обсъжда с видни българи в Лондон “духовните връзки между България и Обединеното кралство”? Дали това не е прикрита форма на политическа дейност?

Дори и да не съществува българска традиция за президентшата да се организират подобни специални събития, то в последните две десетилетия като че ли се създаде традиция една от първите стъпки за създаването на политически проект да бъде именно мисия в Лондон.

*Авторът на романа Алек Попов е бил няколко години на дипломатическа работа в Лондон и запознатите със събитията и действащите лица в посолството откриват без трудности прототипите на героите от книгата. Селянова много напомня за една президентша от края на 90-те години на миналия век, която на всичкото отгоре е работила известно време в тази дипломатическа мисия – Антонина Стоянова – бел. ред.

SHARE