SHARE

Препубликуваме от Фейсбук заявката на Радан Кънев в качеството му на водач на листата на „Демократична България“ за европейските избори:

За мен това е много труден момент. Аз не съм се подготвял да участвам в кампания за европейски избори, освен като категоричен и убеден застъпник на „Демократична България“ и лично на Светослав като водещ кандидат и досегашен мой представител в ЕП.
(Атаката срещу Светльо само показва колко трудна и кална ще бъде тази кампания…)

Затова и когато лично Светослав ме помоли да обмисля това решение, и когато водещите кандидати и лидерите на коалицията заедно – и това е много съществено, заедно – ми го предложиха, това беше много трудно решение. И както повечето трудни решения, трябваше да бъде взето за часове.

Приех, защото макар да не съм се подготвял за участие в избори, аз се чувствам подготвен за основните предизвикателства пред тази кампания:

– Аз съм готов да работя за обединението на всички демократични избиратели, на всички общности в центъра и дясното, на демократичната общност. Защото – с успехи и провали – това съм правил през последните десет години от живота си.

– Готов съм да работя за изграждане на силна и единна алтернатива на ГЕРБ в центъра и дясното, защото всеки ден – в професията си, в личния си живот, в политическата си дейност – аз виждам нуждата от тази алтернатива. Аз срещам стотици хиляди българи, обикновени хора като мен, които я очакват и искат някой да се бори за нея, да се бори за тях.

– Готов съм да работя за силна и единна Европа, която да гарантира свободата, собствеността, сигурността на всеки българин. Която да гарантира благоденствието не на българските политици, а на българските граждани. За силна Европейска прокуратура, която да преследва престъпления и повдига обвинения там, където българската се проваля. За Европейски съд, който да въздава справедливост там, където българските граждани не я получават. За Европейски енергиен съюз, който да гарантира независимост и ниска цена на енергийните доставки за българския бизнес. За истински единен пазар, който насърчава, а не – както някои разпоредби на т.нар. “Пакет Мобилност” – ограничава бизнеса и труда. Готов съм да работя за модел на европейско финансиране, при който нашите пари, на европейските данъкоплатци, отиват в гражданите и бизнеса, а не в корумпирани партийни кръгове. За децентрализирана Европа, в която българските общини преговарят директно с ЕС, а не зависят от капризите и алчността на една партия или един човек.

Но преди всичко съм готов да работя за това България да бъде Европа – тук, при нас, в нашия дом, а не само като възможност за емиграция. България ще бъде европейска тогава и само тогава, когато правилата, свободите, образованието, здравеопазването, отношението към природата, качеството на храната, която ядат децата ни, възможностите им за спорт вътре в България са европейски.

Това е било и остава каузата на българските демократи. Това са непостигнатите цели на нашето реформаторско движение, това са неосъществените мечти на българската десница. И в името на тях ние трябва да бъдем единни, силни и успешни. Затова и приех пред колегите и лидерите мандата, но и ангажимента, за успешно завършване на преговорите с Движение България на гражданите, както и за привличане към нашата кауза на всички демократи, в т.ч. всички седесари, които не приемат Борисов за лице на европейска България. Ние сме били заедно в много битки, и на национални, и най-вече на местни избори. Видели сме две и двеста заедно…

Аз подхождам към тази задача с изненада, но и с отговорност, и със самочувствие. Самочувствието на човек, който е преживял много борби и много удари в името на тези цели. Който е допуснал немалко тежки грешки – но винаги с една цел. Целта да дадем на българските демократи, на Демократична България, силна, умерена, успешна алтернатива.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.