SHARE

140-годишнината от Освобождението на България е повод България да благодари на всички народи, които имат принос за това. Не и според държавния глава обаче. Румен Радев направи недопустимо изказване, което е не просто исторически некоректно, но и обидно за всички жертвали се в името на свободата ни.

На връх Шипка президентът има кратко слово, в което пропусна да спомене всички народи, дали жертви в битките за нашето освобождение. И спомена само… Русия. За 140 години България е извървяла и продължава да върви дълъг път във всяко едно отношение. В този момент страната председателства Съвета на ЕС. И държавният глава на страна – член на ЕС, „пропусна“ да отбележи в словото си страните – партньори в ЕС и НАТО, с техния принос в контекста на днешния ден и де факто закова страната ни за пореден път в грешната геополитическа плоскост – тази на руския тоталитарен диктатор Путин.

„Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава.

За освобождението на България не са се борили единствено руснаците. В бойните сражения са участвали множество финландци, румънци, беларуси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби, черногорци и други.

Не само че да не почетеш тяхната жертва е обида, която е недопустима навръх 140-годишната, от държавния глава, не само че множество от тези народи и днес са част от Европейския съюз и НАТО и като такива те и днес защитават свободата и демокрацията и в България.

Този пропуск за пореден път доказва склонността на държавния глава да омаловажава цивилизационния избор на България относно нейната политическа принадлежност в Европа и света.

По същия начин той отсече, че будителите не са „по европейски образец“. И продължава да надгражда над заявката за мандата си за отпадането на санкциите срещу Русия, която той самоотворжено отстоява не само у нас, но и при всяко свое посещение в ЕС и НАТО.

За пореден път – за още по-голямо съжаление на една от основополагащите дати в хилядолетната история на страната ни – държавният ни глава изглежда повече като говорител и представител на интересите и тезите на Русия.

Благодарение именно на него България все повече уплътнява ролята на „троянски кон“, пренебрегващ останалите си партньори от евроатлантическото семейство и прекланящ се единствено пред Путин.

Като допълнение – на този ден, определен за национален празник и подчинен на определен протокол в тази връзка, държавният ни глава го наруши безпрецедентно и не присъства на вдигането на националния флаг в столицата. За сметка на това той беше компаньон на специалния пратеник на „бащицата“ Путин – руския патриарх Кирил – агент от КГБ.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.