SHARE

Централното правителство на Испания за първи път от връщането на демокрацията в страната от 1977 г. ще отнеме властта от местния лидер Пучдемон и ограничи правата на каталунския президент.

Премиерът Рахой обяви, че отнемането на властта е временно с цел да се върне силата на правото в Каталуния и ще организират нови местни избори в областта.

Решението на правителството предстои да бъде прието от сената, като правителството ще има мнозинство за приемането на мярката.

Решението идва, след като местната власт в страната обяви независимост, която незабавно суспендира в опит по дипломатичен път да напусне страната. Премиерът на Испания Мариано Рахой не прие този ход и обяви, че ако каталунската власт не изясни позицията си – дали е приела независимост или не, то той ще отнеме автономията на областта, като неколкократно изместваше срока до днешния ден.

Каталунският президент Пучдемон обяви, че ако Мадрид обяви отнемане на автономията, то местният парламент ще обяви независимост. 

Испанската власт контролира по-многобройния пазител на реда Guardia Civil, но Каталуния разполага с местната Mossos d’Esquadra от 16 000 полицаи, чийто лидер  Джозеп Траперо подкрепя сепаратистите и вече е заплашен от 15-годишна присъда от испанските власти.

Ако каталунската власт откаже да се съобрази с решението на Мадрид Траперо ще се окаже ключова фигура.

Ако Каталуния обяви независимост, а Испания и е отнела автономията, то силите на реда ще имат ключова роля в разрешаването на кризата.

Европейският съюз застана твърдо зад испанския премиер Мариано Рахой и заяви, че това е вътрешен въпрос за Испания. Редица лидери обаче осъдиха насилието на испанските власти.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.