SHARE

Руският опозиционер Алексей Навални публикува разследване, което уличава заместник-премиера на Русия Сергей Приходко във връзки с милиардера Олег Дерипаска. Дерипаска на свой ред е близък с кампанията на президента Тръмп чрез бившия шеф на кампанията Пол Манафорт.

Повече за Пол Манафорт може да си припомните тук. Стига ви само да знаете, че в имейл Манафорт е предлагал да подсигури информация на Дерипаска за изборите през 2016 г., по-малко от две седмици преди Тръмп да приеме номинацията на републиканците. Двамата са близки от над десет години, като отношенията им бавно охладняват, след като Манафорт завлича Дерипаска с 19 милиона долара, за които в момента двамата се съдят. След като му е отказана виза от САЩ заради криминална дейност, външният министър Сергей Лавров лично лобира Дерипаска да бъде допуснат в страната.

Обратно в Русия, историята започва обещаващо: след като щабът му вече бе атакуван от краснодарски бабички и „какви ли не отряди на Путин“, преди няколко месеца там нахлуват няколко момичета в латексови костюми, чиито странен „пърформънс“ бързо е прекратен от охраната. За да запазим добрия вкус, няма да навлизаме в подробности какви са тези момичета – може да видите поведението им в щаба на кампанията тук. Прави впечатление, че акцията им е организирана, а заедно с тях върви екип на LifeNews с професионално оборудване.

Часове след приключването на акцията в щаба на Навални същите момичета се събличат голи пред американското посолство, където подкрепят обвинения в множество изнасилвания и сексуални посегателства Харви Уайнстийн. Провокатори? Разследващите журналисти се заемат да разберат именно това. А краят на историята е абсолютно неочакван.

И така, дръжте се. Тарторът на бандата е Настя Рибка, „професионална съблазнителка“ с издаден роман, в който описва приключенията си с различни олигарси. И въпреки че в книгата си дава псевдоними на олигарсите, в социалната мрежа инстаграм Рибка има неблагоразумието да документира детайлно приключенията си с милиардера Олег Владимирович Дерипаска, за когото се смята, че е най-близък с президента Владимир Путин от всички руски олигарси.  

https://www.instagram.com/p/BU7Wj7VDBNA/?taken-by=nastya_rybka.ru

Разбира се, връзката на Рибка и Дерипаска не е тайна и дълго е дъвкана от жълтите медии в Русия. Те се запознават чрез агенция, която по думите на Рибка „подбира подходящи кандидатки за срещи с богати мъже“. Оттук нататък отношенията на Рибка и Дерипаска са кристално ясни – тя е ескорт, а той – мъж, който е зает с бизнес.

Рибка обаче не е просто проститутка – тя документира живота си подробно и демонстрира успехите си в социалните мрежи. Именно в едно от нейните видеа екипът на Навални открива не друг, а заместник-премиера на Русия Сергей Приходко – оригинала може да видите отдолу.

На въпросната яхта Настя е в компанията на други „платени модели“, чиято задача е била да развличат Дерипаска. В нейните видеа се чуват дискусии за Америка и се споменават имената Сергей Едуардович и Виктория Нуланд – американски дипломат, който е на служба в Държавния департамент за Евразия. От 1991 до 1993 година Нуланд работи в американското посолство в Москва и отговаря за отношенията с Елцин. За нея във видеото глас казва:

„В лоши отношения сме в Америка, защото приятелката на Сергей Едуардович, Нюланд се казва, отговаря за тях. Когато тя беше на твоите години, тя прекара един месец на руски китоловен кораб. И оттогава насам мрази държавата ни.“ 

Вляво – скрийншотът от видеото на Настя Рибка. Вдясно – официална фотография на Сергей Едуардович Приходка. Източник – Алексей Навални
Вляво – скрийншотът от видеото на Настя Рибка. Вдясно – официална фотография на Сергей Едуардович Приходка.
Източник – Алексей Навални

Настя описва подробно приключенията си в тази компания в книгата си. За „Татко“, както именува заместник-премиера Сергей Приходко, можем да открием дословна биография:

„Не знаех кой е Татко. Защо му казват така. Никой никога не го наричаше с името му. Но Руслан [псевдонимът на Дерипаска] отстъпваше пред него. Никога не спореше с него. Руслан нагаждаше поведението си съм неговото. И никога не се шегуваше с Татко. Кой е той? От кого може да се страхува един милардер? Татко беше с униформа на граничен в самото начало. Граничар да контролира милиардер? И милиардерът да не може да му каже и дума, докато Татко нагло тормози жена му? Какво е това? Объркана съм.“

Татко си тръгва от яхтата още преди тя да стигне до брега. Това озадачава Настя, която се пита защо двамата мъже не могат да бъдат видени заедно, дори на брега. А отговорът е прост – всякакви подобни отношения, подаръци и бляскави приключения на яхти с проститутки между олигарси и политици… са незаконни и се считат за подкуп.

Книгата описва подробно биографията на Татко, която съвпада едно към едно с тази на заместник-премиера Сергей Приходко.

Оттам нататък екипът на Навални проследява пътешествието на яхтата на Дерипаска по дописките на Настя. Всичко съвпада – локации, снимки на акостиралата яхта в Норвегия, маршрутът на Дерипаска и Приходко. По време на датите на пътешествието два частни самолета са се приземили на малкото летище, което е единствената точка за достъп до локацията. И двата частни самолета принадлежат на Дерипаска – единият идва от Черна гора, където е вилата и бизнесът на Дерипаска… другият идва от Москва.

Изводите?

Ето и какъв е изводът на Навални:

„Заместник-премиерът начело на кабинета на Медведев прекарва ваканцията си на яхтата на олигарх, в присъствието на самия олигарх и – простете – група проститутки.“

Следват снимки с дронове на имотите на чиновника Приходко, които повече напомнят модерно имение. Следва и обзор на двата му апартамента – в луксозни сгради с още по-луксозни съседи, кадри на „Роснефт“ например. Всичко това, разбира се, е регистрирано на името на съпругата на Приходко… която не работи и няма никакъв източник на приходи.

Подкупи от олигарси? И то не от кои да е, а от Олег Дерипаска, част от „руските връзки“ на бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. 

 

Завеса – долу!

Вижте цялото разследване на Навални: 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.