SHARE

В Близкия изток се случват и други неща освен успешната офанзива на иракската армия за освобождаването на Мосул от властта на ДАЕШ и руските военни престъпления в Алепо.
Тазседмичният бюлетин е фокусиран върху онова, което най-често остава извън обектива на вечерните новини.
По материала работиха Джауад Хамдани и Дорейд Джасим.


Църквите на Ирак обявяват условията за връщането на християните в Ниневия след освобождаването на Мосул

Иракското християнско духовенство изрази надежда „че ще бъдат защитени правата на членове на общността и ще бъдат гарантирани свободата и сигурността на практика, а не на думи“, като им бъде дадена възможността да се завърнат в земята на своите бащи и прадеди, съобщава вестник „Ан-Нахар“. Това стана по време на разширеното заседание в седалището на Халдейската патриаршия в град Енкауа в област Ербил, по покана на патриарха на халдеите в Ирак и света Луис Рафаел Сако, както и с участието на патриарх Георгиос III Салиоа – патриарха на Източната асирийска църква, епископ Йоан Петър Моше – епископ на Мосул, Киркук и Кюрдистан, представляващ сириакските католици, Никодис Дауд Шараф – епископ на Мосул, Киркук и Кюрдистан, представляващ сирианските православни, епископ Башар Мати Уарда – епископ на Мосул, Киркук и Кюрдистан, представляващ халдеите, епископ Василевс Йелдо – сътрудник на Халдейската патриаршия, и помощника на енорийския свещеник Тимотей – пастор в Древната източна църква, според публикувано копие на декларация. Участниците в срещата обявиха, че християните са „неизменна част от Ирак и едва ли има иракски град, в който да няма техни църкви и манастири  но те все още са пионерите на умереността, откритостта и приемането на всичко различно“. Духовниците посочиха още, че именно християните са живели в Мосул и градовете в равнината Ниневия в продължение на векове в атмосфера на мирно съжителство и стабилност, в сътрудничество със своите съседи въпреки някои моменти на насилие и репресии, сега живеейки в екстремни обстоятелства по всички критерии, биват депортирани от своите градове заради зверствата, извършвани срещу тях от жестоките сили на тероризма като ДАЕШ чрез отнемане и присвояване на територията им, къщите и имуществото им, след саботажи и изтребване и други актове, определени от международното право като престъпления срещу човечеството. Изселените християни от Мосул и градовете от равнината Ниневия желаят да се завърнат в своите селища и домове след края на военните операциите за освобождаване, като така им бъдат предоставени безопасност и стабилност, главното условие за гарантирано завръщане наред с моралните и материалните компенсации за всичко загубено, наред с реконструкцията на техните селища и предоставянето на основни права чрез законния суверенитет, който ще защити всеки, желаещ да общува със своите съседи и да съжителства в мир, братство и сътрудничество в една държава на гражданите.

 

Абу Ал-Гайт: Предстоящата арабска среща на върха ще се проведе през март в Аман

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу Ал-Гайт обяви в Аман, че следващата арабска среща на върха ще се проведе в Йордания през месец март, предава вестник „Ал-Мустакбал“. Абу Ал-Гайт потвърди необходимостта арабските длъжностни лица да проведат консултации за това как да се развива дейността на Арабската лига при вземането на решения и да се консултират по-задълбочено, като не се ограничават до периодичните срещи в централата на ЛАД. Министърът на външните работи на Йордания Насир Джоуда от своя страна подчерта: „Всички тези конфликти, актове на насилие и нестабилни ситуации изискват от нас възраждането на ЛАД, за да активизира ролята си в разрешаването на тези кризи и да бъде обединяващ фактор за арабската нация“. Той допълни, че датата на срещата на върха ще се определи чрез консултации, проведени по време на предстоящия период, между йорданското правителство и ЛАД. Йордания обяви на 24 октомври, че е решено да бъде домакин на следващата среща на върха на Арабската  лига след извинението на Йемен, че няма да може да ръководи двадесет и осмото заседание на Съвета на ЛАД на срещата на върха. Хартата на Арабската лига постановява ротацията на държавите – членки на съвета, за председателския пост по азбучен ред според имената на държавите членки.

 

Вашингтон и Лондон се опитват да убедят легитимния йеменски президент Хади да приеме Хартата на мира на Улид Ал-Шейх

Съединените щати и Великобритания започнаха интензивни действия, за да окажат натиск върху йеменския президент Абедраббу Мансур Хади да приеме Хартата на мира, предложена от специалния пратеник на ООН за Йемен Исмаил Улид Ал-Шейх, целяща приемане на политическо и военно решение с бунтовниците хутити и партията на бившия президент Али Абдула Салех, съобщава вестник „Ал-Хаят“. Хартата включва по същество оставането на Хади като почетен президент и предаване на неговите правомощия на заместник (назначен с консесус), който да поеме предстоящия преходен период. В този контекст официални правителствени източници съобщиха, че президентът Хади се е срещнал във временното му седалище в Рияд с посланиците на САЩ и Великобритания в Йемен Матю Толър и Едмънт Браун и ги е уверил, че неговото правителство ще работи твърдо за постигането на мир въз основа на договорените принципи. Източниците добавят, че Хади казал на посланиците, че той очаква „гласът на международната общност да бъде ясен против метежниците, които вредят на йеменския народ, играещи си със сигурността на Йемен и съседите му чрез тактиката на бунт и оръжие, финансирана от регионалните сили, заклели се във враждебност към Йемен и географските му околности и по-конкретно Иран“. Западни източници съобщиха, че Великобритания работи активно за издаване на резолюция от Съвета за сигурност на ООН за Йемен през следващите дни, призовавайки за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите, добронамерено и без предварителни условия, на базата на предложената от Улид Ал-Шейх харта. Също така призова да се отвори пътят за хуманитарните помощи, да се освободят пленниците и да се разследват военните нарушения.

По същото време пратеникът на ООН за Йемен Исмаил Улид Шейх Ахмед съобщи, че ще се върне в региона, за да разговаря за постигането на мирно споразумение през следващите седмици въпреки отхвърлянето на неговите предложения или изразените резерви към тях от враждуващите страни в Йемен, на свой ред съобщава вестник „Ан-Нахар“. Той заяви пред Съвета за сигурност: „Топката е в двора на заинтересованите страни в Йемен. Какво чакат, за да подпишат политическо споразумение? Те не разбират ли, че няма победители в тази война?“, след като представи т.нар. Пътна харта за бунтовниците хутити, техните съюзници и йеменското правителство, чиято цел е да се сложи край на 18-месечната война. Хартата призовава към назначаването на нов заместник на президента и формиране на правителство на националното единство, за да наблюдава преходния период, който да бъде последван от избори, предложено е изтеглянето на бунтовниците от Сана и другите градове и предаването на  всички тежки оръжия на трета страна. Йеменският президент Абдураббу Мансур Хади трябва да предаде властта на свой заместник, който ще назначи нов премиер за съставяне на правителство, включващо Севера и Юга поравно.

 

Съветът за сигурност приветства избирането на Мишел Аюн за президент на Ливан

Съветът за сигурност на ООН приветства избирането на генерал Мишел Аюн за президент на Ливан, отбелязва авторитетното кувейтско издание „Ал-Уатан“. Съветът призова всички ливански партии за ненамеса в кризата в Сирия и обяви в декларация: „Изборът на Аюн е решаваща стъпка, която отдавна трябваше да преодолее политическата и институционалната криза в Ливан“, като същевременно призова новия президент и ливанските лидери да градят, като продължат да работят конструктивно за укрепването на стабилността в страната, както и за сформирането на правителство на националното единство и избор на председател на парламента през май 2017. Аюн спечели в понеделник президентския пост в Ливан, след като получи 83 гласа от общо 127 депутати, присъстващи на заседанието. Мюсюлманите и християните в Ливан се разбраха в рамките на Националната харта – неписано споразумение от 1943 г. за разпределението на правомощията, според което президентът трябва да е християнин маронит за невъзобновяем мандат от 6 г., премиерът трябва да е мюсюлманин сунит, а председателят на парламента трябва да е мюсюлманин шиит.

Лидерът на партията „Таяр Ал-Мустакбал“ Саад Харири се върна към поста на премиер като следствие на уреждането на въпроса за президентския вакуум и избирането на Мишел Аюн. Харири получи подкрепата на 112 депутати от  общо 126 за неговия трети мандат като премиер. Той каза, че се стреми към правителство на националното помирение и проведе консултации за оформянето на правителството с традиционните преговори с бившите ръководители на правителството – Салим Хос, Наджиб Микати, Фуад Синьора и Тамам Салам като обзор на своите виждания за бъдещата правителствена структура, на фона на вътрешен и външен консенсус относно необходимостта от ускоряване на образуването на правителство. Една от външните реакции за назначаването на Харири са поздравленията от британския външен министър Борис Джонсън, който се надява Ал-Харири да работи бързо за съставянето на правителство. Джонсън заяви: „Най-накрая беше осъществен политически напредък в Ливан, отразяващ това, което може да бъде постигнато от политиците, когато работят помежду си за националните интереси на Ливан. Надявам се, че ливанските лидери ще продължат този дух на сътрудничество, ще се възползват от тази възможност, за да укрепят държавните институции, продължавайки да прилагат спешно необходимите реформи, за да се даде тласък на икономиката и за осъществяване на бъдещето, което ливанците заслужават.“

 

Убийството на продавача на риба подпали ли Мароко?

Убийството на продавача на риба Мухсин Фикри в град Ал-Хосейма в Мароко обърка Мароко и го постави пред най-сериозното предизвикателство от началото на протестите на Арабската пролет през 2011 г., отделя  внимание в обширен анализ панарабският вестник „Ан-Нахар“. Инцидентът предизвика широко обществено възмущение в страната и е на път да създаде широко протестно движение на маргинализираните, подобно на искрата на Мохамед Буазизи в Тунис, предизвикало въстанието през 2011 г., което от своя страна предизвика сериозни сътресения в региона. Полицията конфискува миналия петък в град Ал-Хосейма в северната част на Мароко рибата, купена от Мухсин Фикри на пристанището, с твърдението, че властите са забранили риболова и продажбата на риба меч през този сезон. Местни медии съобщиха, че Фикри е скочил в боклукчийския камион в отчаян опит да предотврати унищожаването на рибата му, а камионът го смазал. Активисти обвиняват полицаите, че са наредили на боклукчиите да смажат Фикри, но мароканските полицаи отрекоха. Изображението на убития Мухсин Фикри, смлян в боклукчийския камион, шокира всички зрители. Хиляди хора участваха на погребението му в неделя, а след това се събраха късно вечерта отново в центъра на Ал-Хосейма на демонстрация с лозунги, отразяващи историческото и революционното наследство на района. Протестиращите скандираха срещу произвола, изразявайки гнева си към „убийците“. Мароканският министър-председател, назначен да състави правителство, Абдулилах Бин Киран призна, че протестите са повлияли върху преговорите за формиране на правителство. Той също така призна, че съществува дисбаланс в мароканската администрация, намеквайки, че една от тях може да бъде причина за появата на такъв инцидент и други подобни, и подчерта, че главната задача на следващото правителство ще бъде да отговори на тези проблеми. В опит да успокои напрежението мароканският монарх, крал Мохамед VI, който беше на африканска обиколка, нареди на министъра на вътрешните работи да посети семейството на жертвата и да изкаже съболезнования от името на двореца. Във всеки случай, противно на бившия тунизийски президент Зейн Ал-Абидин Бин Али, който в началото не обърна внимание на явлението „Буазизи“, реакцията на мароканския крал Мохамед VI беше светкавична, тъй като той бързо даде указания да се проведе още по-задълбочено разследване и да се разследват всички, носещи отговорност за този инцидент, със стриктното прилагане на законите срещу всеки. Във вторник прокуратурата е предала 11 души от различни държавни ведомства на разследващия съдия по обвинения за убийство по непредпазливост на Мухсин Фикри.

Но фокусът върху този въпрос сам по себе си не убеди мароканските политически активисти, които задават въпроси за съдбата на други проблеми, свързани с корупцията и административната безстопанственост, като например въпроса за контрабандата на средства към Панама, в която един от кралските съветници е замесен, и също така към въпроса за Мей Фатиха. Тя е вдовица и е продавала палачинки в мароканския град Кенитра, преди да се самозапали преди няколко месеца, след като властите са конфискували количката й, на която продава. Този случай бързо набрал популярност, кралят се намесил и издал инструкции на министъра на вътрешните работи строго да преследва длъжностните лица, отговорни за смъртта й, но случаят остана в съзнанието на хората.

Ще успее ли кралят да заглуши гневните? Наблюдателите са почти единодушни, че протестите в Мароко в момента са едни от най-големите в страната от 2011 г. насам, когато движението „20 февруари“ организира демонстрации, изискващи демократични реформи, вдъхновени от въстанията на Арабската пролет, които избухнаха в различни части на региона. Протестите в Мароко не са нещо ново, тъй като често се организират протести от безработните пред централата на правителството и парламента с искания за работа. Но сегашните протести в страната включват почти всички сегменти на обществото срещу това, което те наричат „несправедливостите към обикновения гражданин“. Арабските революции в региона и демонстрациите, организирани от движение „20 февруари“, накараха краля да одобри няколко реформи, които според наблюдатели са издърпали чергата изпод краката на движението „20 февруари“. Но какво да кажем за новите протести?

Ⓒ Reuters
* Иракски свещеници провеждат първата си неделна служба в Grand Immaculate Church, откакто църквата бе пленена от „Ислямска държава“, близо до Мосул