SHARE

Речта на председателя на ЕК за състоянието на Съюза се случва два месеца след като британците решиха да напуснат ЕС. След резултата от референдума в Обединеното кралство останалите европейски лидери решиха да се съберат на среща за бъдещето на съюза в Братислава на 16 септември – два дни след речта на Юнкер. По този повод през последните дни ставаме свидетели на изключително активни дипломатически совалки между лидерите на ЕС. В деня на речта продължава визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в България.

След речта за състоянието на съюза на Юнкер изявление направиха и лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент.

Акценти от речта на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер:

Популизмът не решава проблеми. Популизмът създава проблеми. И ние трябва да се защитим от това.

Европа не е достатъчно социална. Това трябва да стане ясно. Безработицата и дългът в Европа продължават да са твърде високи, въпреки че виждаме значителен напредък и по двете направления.

Ние уважаваме, но и съжаляваме за решението на Обединеното кралство да напусне съюза. Но Европейският съюз не е под заплаха. Искаме процедурата по излизане да бъде задействана възможно най-бързо.

Една от всеки седем работи в Европа зависи от износа ни за трети държави. За това силно подкрепям търговското ни споразумение с Канада.

Призоваваме всички държави членки да ратифицират парижкото споразумение за борба с климатичните проблеми.

Европейският съюз не е Съединени европейски щати. Ангажиментът ни към Европа трябва да се изрази и в националните парламенти.

Следващите 12 месеца са ключови, за да предоставим по-добра Европа. Убеден съм, че европейският начин на живот е нещо, което си заслужава да съхраним.

Европа е двигател към по-добро. Нещо, което виждаме при процеса на обединение на Кипър, който трябва да завърши.

Ние, европейците, сме против дискриминацията и смъртната присъда. Ние също така вярваме в ефективната правораздавателна система.

Комисията ще предложи законодателства в защита на потребителите, избягването на данъци, защитата на личните данни.

Днес комисията призовава за реформа на телекомуникационните пазари. На територията на целия европейски пазар трябва да има безжичен интернет достъп от типа 5G.

Също така трябва да защитим авторското право на европейско ниво, за което предлагаме законопроект днес.

Европейският фонд за стратегически инвестиции е изключително успешен. И днес искаме да удвоим средствата, с които той разполага.

Съюзът на капиталовите пазари ще помогне значително на бизнеса, който ще има много по-голяма възможност за теглене на кредит от банките.

Ще бъде създаден и инвестиционен план за трети страни, особено за тези от Африка.

Солидарността в Европа трябва да е доброволна, а не задължителна. Това научихме от мигрантската вълна. Искам ЕС и Гърция да приемат действия за защита на децата без родители, които пристигат с имигрантските кораби.

Комисията ще създаде Европейски корпус за солидарност. Младите хора из Европа ще могат да помогнат в хуманитарните кризи из континента.

Комисията дава приоритет на солидарността.

Имаме още работа по отношение на тероризма. Искам в най-скоро време да бъдат разположени допълнителни сили на границата между България и Турция.

И да се създаде система за размяна на информация из Европа, за да знаем кой пътува из Европа.

Европа се нуждае от свой външен министър. Отделните държави вече не могат да разрешат конфликтите по света. Той трябва да седне на масата за преговори за конфликта в Сирия.

Европа се нуждае от европейска отбранителна политика. ЕС трябва да създаде обща координация и фонд за отбрана.

“Ние трябва да загърбим старите дрязги, защото не можем да оцелеем, без да работим заедно.”

Европа единствено може да бъде изградена с държавите членки, а не въпреки тях. Комисията трябва да чуе гражданите си и тя го прави и ще го прави по-интензивно.

Комисията ще направи ново предложение за роуминга следващата седмица.

Искам да променим абсурдното правило, че комисарите, които отиват на избори, трябва да се оттеглят от поста си на комисари.