SHARE

Публикуваме позицията на посолсвото на Франция в България по повод грозните обвинения на директора на историческия музей Божидар Димитров във връзка с тракийската изложба в Лувъра:

Изключително тежки обвинения се отправят към посолството на Франция и поименно към редица негови служители от г-н Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Г-н Димитров спекулира с изразходването на бюджета на организираната в Лувъра изложба „Епопея на тракийските царе“, без да представя каквито и да било доказателства.

Недостойните му думи не правят чест на френско-българското културно сътрудничество и са странен начин за признаване усилията на Франция да покаже съкровищата на българската култура в чужбина.

Финансови подробности във връзка с изложбата могат да бъдат видени тук.

Редакционният коментар на „Терминал 3“ може да бъде само един:

Подобно поведение излиза не просто отвъд рамките на добрия тон, подобно поведение е немислимо от страна на който и да било служител, чието професионално битие представлява държавата по един или друг начин. Подобно поведение следва да бъде санкциониране незабавно от страна на държавата, която лицето, позволило си го, не може да продължава да представлява в никакво битие и по никакъв начин. Министър-председателят и министърът на културата следва незабавно да уволнят това лице, като имат ясното съзнание, че то, бидейки глава на онази най-свята национална институция, чиято цел е да съхранява паметта за величието на нацията, всъщност я потъпква. Историческият музей е мястото, където българите да бъдем горди, че сме българи. Той не може да бъде представляван от Божидар Димитров, който ни кара да се срамуваме от това.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.