SHARE

Два часа след публикуването на този материал сайтът на Реформаторския блок бе изцяло обновен и бе премахнато заблуждаващото съдържание. 

На иначе актуализирания сайт на Реформаторския блок все още стоят Радан Кънев и други лица от ДСБ и НПСД като кандидати за народни представитавители от блока и се създава визуална илюзия, че става въпрос за настоящите избори.

Въпреки че ДСБ напуснаха официално Реформаторския блок още на 9 ноември 2016 г., то Радан Кънев, Атанас Атанасов и много други кандидати на новия проект “Нова република” са представени като кандидати на Реформаторския блок.

Това са водачите на листи от парламентарните избори през 2014 г., но това никъде не е упоменато на страницата. Остава и въпросът защо стоят същите лица три години по късно, особено при положение, че сайтът на блока се обновява?

На сайта редовно присъстват последните актуални събития. Напр. на 23 февруари 2017 г. е пусната новината, че „Кауза Пловдив“ влиза в Реформаторския блок.

За желанието на реформаторите да представят ДСБ като част от блока навежда и секцията “За нас”.

Освен комичния надпис “Реформаторския блок е коалиция от 5 партии”, след което са изредени само четири, от надписа става ясно, че е премахната партията НПСД, която се коалира с ДОСТ.

НПСД обаче напусна блока чак на 3 февруари 2017 г. – четири месеца след като ДСБ напусна блока. Възниква въпросът, след като е актуализирана информацията, че НПСД не е част от блока, защо ДСБ продължава да стои като член на РБ?

До „кандидатите“ има две преки връзки от първата страница на сайта – както при натискане на „Лица“, така и на „кандидати“.

И след влизане в секцията с водачи на листите (на която не е упоменато, че става въпрос за избори отпреди почти три години), ако човек натисне конкретен МИР, то отново никъде не става  ясно, че не става въпрос за настоящите избори.

Така изглеждат листите на 3 МИР – Варна:
Нито Радан Кънев, поставен на първо място, нито Касим Дал – едно от основните лица на НПСД –  не е член на Реформаторския блок към днешна дата. Отново никъде не е упоменато за кои избори става въпрос, но за сметка на това отдясно стои актуализираната фейсбук страница, на която е посочена коалицията за настоящите избори през 2016 г. на Реформаторския блок с „Глас народен“ и е изобразен номерът на коалицията -21 -за настоящите избори.

На други места на сайта на реформаторите пък е премахната ДСБ, но продължава да стои НПСД или Корман Исмаилов като лице на блока, което отново не е вярно.

От фейсбук страницата на реформаторите научаваме и че Реформаторския блок вече е готов със своите листи. „Петър Москов представи кандидатите за народни представители на КП “Реформаторски блок – ПП Глас народен” във Видин с думите: “Тази листа е гордост за коалицията ни. Доказани специалисти, уважавани с постиженията в своите професии видинчани – учители, инженери, адвокати, лекари, компютърни специалисти”.

При положение че сайтът се актуализира откъм новинарско съдържание ежедневно и че на места е премахната ДСБ, а на други по-късно напусналата НПСД, възникват основателни съмнения защо това не е направено навсякъде и защо е създадена визуална илюзия, че става въпрос за настоящите избори с актуализирането на фейсбук страницата, която се появява на много места в сайта.

*Обновление към 10:09 на 24.II: По-малко от час след публикуването на материала сайтът на Реформаторския блок беше деактивиран.

**Обновление към 11:17 на 24.II: Сайтът е изцяло обновен като е премахнато заблуждаващо съдържание.