SHARE

Анонсът, че Роби Уилямс ще пее на световното първенство по футбол в Русия, предизвика остри критики към музиканта, като дори инициаторът на закона „Магнитски“ Бил Браудър го обвини, че си е „продал душата на диктатора“.

Роби Уилямс ще участва в церемонията на откриването на световното първенство, което тази година се провежда в Русия и на което ще присъства Владимир Путин. Церемонията ще бъде последвана и от първия мач между Русия и Саудитска Арабия.

Политици и общественици разкритикуваха решението на британския изпълнител и го призоваха да последва решението на кралското семейство и правителството да не вземе участие в церемонията, в протест срещу анексирането на Крим в Украйна, агресивната руска политика и отравянето на Сергей Скрипал и 20 други в Обединеното кралство.

Бил Браудър, който само преди седмици успя да прокара закона „Магнитски“, удрящ руските олигарси и нарушители на човешки права в Британия, написа в twitter:

„Има много начини да се изкарват пари, Роби Уилямс, но да си продадеш душата на диктатор не е един от тях. Срам.“

Това съобщение е от името на Сергей Магнитски, Борис Немцов, Анна Политковская, Наталия Естимирова, жертвите на MH17, 10 000 мъртви украински войници“, завърши Браудър, визирайки множеството жертви на режима на Путин. Първият от които – Сергей Магнитски – бе личен адвокат на Браудър, разкрил корупционна афера, заради която умря пребит до смърт в руски затвор. 

След първия си туийт за Уилямс Браудър написа: „Да не забравяме как Путин взе световното първенство да е в Русия, на първо място – с измама и подкупи като всичко останало, което прави“, и предостави линк към разследване за корупционните афери на FIFA. 

Впоследствие, като атаката му доби популярност в социалните мрежи и Guardian написа материал за нея, Браудър допълни: „Освен че легитимира Путин, участвайки на световната първенство, Роби Уилямс е правил представления за олигарсите Алишер Усманов и Роман Абрамович в Русия преди.“

По-рано тази година Роби Уилямс е бил в Санкт Петербург на 25-годишнина на руския мобилен оператор MegaFon, управляван от Алишер Усманов, който също така е собственик на английския клуб „Арсенал“.

През 2014 г. се твърди, пише Guardian, че Роби Уилямс е свирел на най-близките на Путин, по молба на собственика на „Челси“ Роман Абрамович. 

Личният съветник на Путин Владислав Сурков, който изигра основна роля в плана на Кремъл за инвазия в Украйна, е бил лично поканен на въпросното парти на Абрамович, пише британското издание, като впоследствие фотографи заснемат Уилямс със съпругата на Сурков – Наталия Дубовицкая.

Две години по-късно Уилямс пусна клипа Party Like a Russian, в който донякъде пародира, донякъде романтизира живота на руските олигарси и руската култура като цяло.

Според класацията на Times of London Уилямс е събрал богатство от 165 млн. британски паунда.

„Във време, в което руски изтребители бомбардират цивилни в Сирия, руската държава отравя хора по улиците на Британия, преследва LGBT+ хора в Чечня и другаде – да не говорим за опитите да подкопае демокрациите ни – мога единствено да предположа, че Роби ще отиде там да говори за тези проблеми заедно с изпълнението си“, разкритикува музиканта депутатът от Лейбър Стивън Даути.

Уилямс ще бъде акомпаниран от руското сопрано Аида Гарифулина по време на музикалното си изпълнение на Световната купа. Питан от Guardian как ще коментира критиките срещу него, говорителят на Уилямс отказва коментар.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.