SHARE

На петия ден от протестите румънското правителство обяви, че ще оттегли скандалните мерки, декриминализиращи престъпленията по служба.

Министър-председателят Сорин Гриндяну заяви, че промените ще бъдат отменени на заседание на Министерския съвет в неделя.

Скандалните мерките, които искаше да въведе център-лявото правителство, щяха да декриминализират престъпленията по служба за щети, по-малки от 44 000 евро, и преустановят започнати разследвания срещу държавници.

Едно от лицата, които щяха да се възползват от тези промени, бе лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня, на когото са повдигнати обвинения за злоупотреба с власт, ощетила държавата с 24 хил. евро.

Тези действия на властта доведоха до многохилядни протести – най-големите от падането на комунизма насам през 1989 г., предава BBC. В петъчната нощ над 300 хил. души са излезнали по улиците на страната, предава Bloomberg, като най-много са били в столицата Букурещ, но демонстрации е имало и в още 20 големи града.

Европейската комисия също предупреди страната, че могат да ѝ бъдат спрени европейските фондове заради приетите от правителството скандални мерки. Това заяви в четвъртък зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на заседание на Европейския парламент.

Допълнение: Въпреки оттеглянето на мерките множество румънци изразиха желание да продължат с протестите, защото макар поводът за протестите да е отстранен, то страната продължава да се управлява от предложилото ги правителство. За това те възнамеряват да продължат с протестите до оставката на властта.

Повече за корупционната афера на Румъния може да прочетете тук.