SHARE

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер (на снимката на корицата) заяви, че ще направи всичко по силите си, за да блокира назначаването на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Това съобщава Emergingeurope.

Вчера (4 февруари) стана официално ясно, че Кьовеши е избрана за предпочитан кандидат за длъжността на прокурора на ЕС, следвана от Жан-Франсоа Бонерт (Франция) и Андрес Ритер (Германия). Окончателното решение ще бъде взето от Европейската комисия в края на месеца. След това назначаването трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

„Европейският съюз очевидно не е запознат със злоупотребите, извършени от г-жа Кьовеши по време на управлението на румънското звено за борба с корупцията – казва Тоадер. – Ще пиша на всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо е отстранена от длъжност.“

По време на мандата си като шеф на антикорупционното звено (НДБК) в Румъния Лаура Kьовеши води успешното разследване на хиляди политици и официални лица, включително Ливиу Драгне, най-могъщия политик в страната, което я постави като цел за управляващите социалдемократи, припомня изданието. Тя бе уволнена по заповед на Тудорел Тоадер през юли 2018 г. и предяви иск срещу румънското министерство на правосъдието за незаконно уволнение. Случаят ще бъде разгледан от Европейския съд за правата на човека по-късно тази година.

„Кьовеши е най-ефективният лидер, който НДБК някога е имал – казва Влад Александреску, депутат от опозиционния „Съюз за спасение на Румъния“ (ССР). – По време на нейното управление НДБК се превърна в модел в борбата срещу корупцията не само в Румъния, но и в цяла Европа. Нейното уволнение, което не беше одобрено от Висшия съвет на магистратурата, няма основание в съдебната практика. ССР призовава правителството, което обича да твърди, че е патриотично, да подкрепи кандидатурата на румънец за този важен европейски пост.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.