SHARE

На кого Румен Радев даде на концесия националната сигурност на страната в назначеното от него служебно правителство? Защо Румен Радев – защото министър-председателят проф. Огнян Герджиков заяви, че е разбрал имената на министрите си три дни преди да бъде обявен съставът на Министерския съвет.

Постът заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност е поверен на служебния министър на отбраната – Стефан Янев. Само този факт е вече достатъчно красноречив. Но има и още. На 30 януари правителството възложи на Янев цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март. Той ще организира подготовката и провеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработване, доставката и съхранението на изборните книжа и материали и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Неслучайно изброяваме отговорностите, които стоят пред силовия вицепремиер. Защото трябва да уточним, че негов патрон е човекът, който го е завел при Радев – Николай Цонев – министърът на отбраната в правителството на тройната коалиция. Стефан Янев е близък с него именно от това време. По предложение на Цонев Янев получи генералско звание. По предложение на Цонев първото си генералско звание получи и Румен Радев. Дали назначението на Стефан Янев не е компенсация заради невъзможността да бъде назначен за министър Николай Цонев? Със сигурност за топлата връзка между тях ще можем да съдим и по действията им в рамките на мандата на това служебно правителство и в хода на предстоящата предизборна кампания. Още повече че Николай Цонев се очаква да участва в тези избори – със или без Слави Трифонов.

За служебен министър на вътрешните работи е назначен Пламен Узунов. Той е бивш директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив, поставен на този пост от Цветлин Йовчев – вицепремиер и министър на вътрешните работи във фаталното правителство „Орешарски“. Началник на кабинета на Узунов става Николай Крушков – бивш директор на дирекция КИАД („Координация и информационно-аналитична дейност“) в МВР, бивш служител на ДАНС. Крушков е доведен в МВР и назначен на поста директор на КИАД именно от Цветлин Йовчев. Очакваме следващите назначения в това министерство да бъдат от приближения кръг на Йовчев и Писанчев.

Ще добавим още един детайл – за началник на отдела в Националната служба за охрана, който отговаря за сигурността на Радев, е назначен Станчо Станев – бивш охранител на Сергей Станишев. Неговото име фигурира в справка на ГДБОП от 2012 г. „за подпомагане легализирането на парични средства, получени от наркоразпространение от група с международно участие“. Тогава достъпът до класифицирана информация на Станев е отнет и той е освободен от НСО. По-късно е възстановен на работа по мистериозен начин, защото няма публична информация за водено дело. Служители в НСО, които са скандализирани от назначението на Станев на тази позиция днес, предполагат, че това се случва с изричната протекция лично на Станишев.

Тези примери позиционират част от фигурите, на които Румен Радев е дал на концесия националната сигурност и провеждането на предсрочните парламентарни избори – Николай Цонев, Цветлин Йовчев и Сергей Станишев. Има и други и за тях ще ви информираме поетапно.

На този фон служебният премиер проф. Огнян Герджиков заяви, че мафията не му е тема. Очевидно е.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.