SHARE

От началото на годината в Русия са в сила нови закони, които доведоха до оттеглянето на някои от най-големите издатели в страната и застрашават закриването на едни от малкото независими издания – така сред първите жертви на руските власти е независимото радио “Эхо Москвы”.

Според новите правила в Русия не може една медия да има повече от 20% чуждестранна собственост – в противен случай тя ще бъде закрита. Така в края на миналата година немската издателска къща Axel Springer (собственик на Forbes и много други издания) продаде 100% от акциите си на руснака Александър Федотов и се изнесе от Русия.

От Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) обаче решиха да изтълкуват закона по свой начин – че забранява изцяло чуждестранната собственост. И първата им мишена е радио “Эхо Москвы”, в което са и едни от най-ярките критици на Кремъл като Юлия Латинина (предвод на коментара ѝ за „Турски“ и „Южен поток“ може да прочетете тук).

Ако до края на седмицата “Эхо Москвы” не се освободят от чуждестранната си собственост, то Роскомнадзор ще прекрати тяхното излъчване.

В  радио “Эхо Москвы” американска фирма има 19,92% участие – напълно съобразено с изискванията на новите руски правила.

“Предишното тълкувание на закона предполагаше, че чуждестранните акционери могат да притежават до 20% от дяловете”, казва директорът на медията Александър Венедиков пред медиите. “Това писмо [уведомлението от Роскомнадзор за закриване] предполага нова интерпретация. В него пише, че чуждестранните компании не могат да бъдат съсобственици на медийни издания в Русия.”

От самия Роскомнадзор потвърждават, че това е тяхното тълкуване и че вече са изпратили подобни уведомления за закриване до други медии, предава Moscow Times.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.