SHARE

И тази седмица видяхме какво значи Америка да е велика отново. Ето как се прави:

  • Майкъл Флин стана най-кратко служилият съветник по национална сигурност, след като беше принуден да подаде оставка вследствие на разкритията, че е водил незаконни разговори с руския посланик преди встъпване в длъжност. Тръмп не успя да отрече твърденията, че Флин е преговарял за сваляне на санкциите и не представи доказателства, че генералът е действал по своя воля.
  • Президентът се опита да отклони вниманието, като заяви, че големият скандал е изтичането на данни от разузнавателните служби, а не самите разкрития. Скандалът се разрази толкова бързо, че хвана неподготвени вицепрезидента Пенс (защитавал Флинт по-малко от 24 часа преди оставката) и дори вездесъщата Келиан Конуей.
  • Тръмп не обича Белия дом. Затова голяма част от срещите му са в собствения му курорт Мар-а-Лаго във Флорида. Освен че не му се налага да стои в неприятния Вашингтон (където няма приятели), Тръмп печели и съвсем истински пари. Мар-а-Лаго е частен клуб, в който годишната такса за членство се е удвоила до 200 000 долара след избора на Тръмп за президент.
  • Пак в Мар-а-Лаго Тръмп, докато вечеряше с японския премиер, научи за поредните военни опити на Северна Корея. Това доведе до абсолютно безпрецедентен показ на работата на президентския екип по време на криза. Вместо в свръхзащитена стая в Белия дом Тръмп обсъждаше със съветници крайно секретни военни въпроси насред ресторант, пълен с хора. В социалните медии се появиха снимки на митичното „ядрено куфарче“. Ако не друго, то Тръмп поне ще спести пари на чуждите разузнавателни служби, защото във велика Америка няма скрито-покрито.
  • Отново показвайки тънък дипломатически такт, на срещата с израелския премиер Тръмп срина десетилетия външна политика и каза, че „една или две държави в Израел, и с двата варианта мога да работя“. Лежерното отношение към един огромен проблем предизвика нервен смях в залата за пресконференции.
  • Пресконференцията от четвъртък ще влезе в учебниците. Ако не по история, то със сигурност по психиатрия. Противно на очевидното, той заяви, че екипът му е „добре смазана машина“, която се е справила отлично със забраната за мюсюлмани в Америка. Отново беше обвинен съдът, който заедно с медиите е най-големият враг на президента (поне в собствената му глава).
  • Тръмп отново заяви, че е постигнал огромна победа в електоралния колеж. Това е може би и най-тъжната лъжа: само Джордж Буш-младши има по-малко електори от времето на Рейгън насам.
  • Журналист от CNN опита да зададе въпрос по същество. Тръмп отказа да отговори и опита да заповяда на журналиста да мълчи. След това влезе в дълга тирада против медиите, обвини ги, че са несправедливи към него, и обеща, че ще се бори с тях, докато не започнат да отразяват работата му положително. Атаката срещу медиите, добре подплатена със заплахи, е абсолютно безпрецедентна в страна, в която Първата поправка на конституцията гарантира свободно слово. Президентът опита да докаже няколко от твърденията си, казвайки: „Аз спечелих! Спечелих“. Поведението на Тръмп така успешно коментира сенилност с маниакалност, че вече няма да се чудим как би изглеждал Брежнев на кокаин.
  • Туитер фийдът на президента отново беше място за вдъхновение и забава, където всички критики бяха коментирани с главни букви като ФАЛШИВИ НОВИНИ.

Вие продължавайте да го обсъждате в дълбочина, да го рационализирате и да уважавате волята на НАРОДА.

Вижте първа и втора част на „Хрониките на Тръмп“

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.