SHARE

„Това е нова ера в руската политика“, казва Витали Шкляров, един от 200-те избрани общински съветници от коалиция на „Обединени демократи“ на опозицията в централните квартали на Москва, включително и в района, където гласува самият Владимир Путин. „Всички са шокирани. Символично е, че опозицията в момента контролира региона, в който Путин е регистриран да гласува“, казва той пред Guardian.

На 10 септември Москва гласува на местни избори за общински съветници в 125-те общини в града. Изненадващо за всички, опозицията успява да вземе значителен брой места в няколко района в града. Новите общински съветници са членове на различни демократични коалиции и движения, като те на практика са спечелили центъра на Москва. Общинските съветници сами по себе си нямат голяма роля, но тяхната подкрепа е решаваща за избирането на кмет на Москва – избор, който също предстои догодина.

Първоначалните резултати от общинските избори. В тъмносиньо са отбелязани регионите, взети от партията на Владимир Путин „Единна Русия“, в червено е отбелязана Комунистическата партия, в жълто – независимите кандидати, а в зелено – демократичните коалици и движения.

Следователно избирането на близо 200 опозиционери ще постави под въпрос евентуалното преизбиране на сегашния кмет Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, който е обвиняван в корупция и в несъстоятелно управление на града в полза на олигархията.

Самият Шкляров вече е водеща фигура в опозицията и обещанието му да промени руската политика очевидно дава резултат. Кариерата му започва в Германия, където е доброволец в кампанията на Ангела Меркел. След това заминава за САЩ, където мечтае да работи във втората кампания на Обама. Започва работа като доброволец, безплатно и бързо се издига в кампанията.  След това е част от екипа на Бърни Сандърс, а днес, в Москва, CNN описва политиката му като комбинация между оптимизма на Обама и социалната съвест на Сандърс.

„Това, което се опитваме да постигнем, и то доста тихо, е да променим основния пейзаж в системата, така че един ден да има не двама опозиционни лидери, а 5000. Тогава системата няма да може да устои“, казва Шкляров пред изданието.

Сред избраните общински съветници е и близкият до убития от режима журналист Борис Немцов – Илия Яшин, който доскоро бе начело на партия ПАРНАС, също представила се добре на изборите.

 

Партията на опозицията „Яблоко“ („Ябълка“) обяви безспорна победа – със 181 мандата в 51 района, избирателната подкрепа за движението е нараснала седем пъти в сравнение с предишните избори. Заместник-председателят на движението Николай Рибаков обяви, че поради действията на властите, целящи да нарушат целостта на демократичния вот и съзнателно да намалят избирателната активност, от движението са поискали оставката на председателя на ЦИК – Москва. „В районите, в които спечелихме мнозинство, избирателната активност беше по-висока от обичайната. […] Има много млади хора, които искат да променят страната, да имат по-добър град за живеене, и те ни подкрепиха.“

Избирателната активност се задържа на 15%, наполовина от парламентарните избори миналата година. В изборите за регионални губернатори партията на Путин спечели всички места, докато кандидатите, настроени благоприятно към опозицията, бяха държани настрана от вота. 

Междувременно Кремъл претендира за отпускане на хватката по време на изборите, а официалните лица възхваляват провеждането на „най-честните избори някога“. Въпреки всичко „Единна Русия“ на Путин взема 75% от меестата, а в интернет се появяват клипове, в които официални лица от избирателните комисии инструктират служителите как да фалшифицират бройката на гласовете.

Алексей Навални, който догодина смята да се изправи срещу Путин по време на президентските избори, отправи поздравления и изрази възхищението си от победата на обединените демократи:

Когато всички получат достъп до изборите, политическата картина незабавно се променя, „мнозинството на Путин“ изчезва и оставя след себе си огромна дупка. Това трябва да бъде запомнено добре и да не се лъжем, като си казваме „е, те все още са си на власт, ние сме малцинство“ […] Отделно искам да поздравя Илия Яшин. Той не се страхуваше да политизира кампанията.“

Навални разкрива и друг факт – между Яшин и „Яблоко“ съществува вражда, като партията е против избирането му – тоест в самата опозиция съществуват вътрешни дрязги, които обаче не пречат на демократичния процес да се развива (пример, от който може би трябва да се поучим в България).

 

„Той [Яшин] работи 24/7 и му се получи. Самият той – на първо място с огромна преднина. Неговият екип държи мнозинството гласове. „Единна Русия“ беше смазана.“

„Борис Немцов би бил щастлив днес. Нека ние се радваме и за него.“

Случилото се в Москва ни показва, че малките победи градят големите промени. Това, което предстои да се случи, надали е изненадващ триумф на Навални или загуба на Путин от друг кандидат догодина. Но тази победа е нова вълна след протестите през март и юни, които показват, че Русия е готова за промяна и най-вече че демократичната опозиция е жива въпреки всичко.

 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )