SHARE

Сайтът Buzzfeed публикува записите от срещата, състояла се през октомври 2018 в хотел „Метропол“ в Москва, за която разказа през февруари в свое разследване списание „Еспресо“, между лица, близки на Салвини, и хора от Кремъл. По време на срещата, докато се коментира продажбата на руски петрол на италианската държавна енергийна компания Eni, Салвини е определен като „италианският Тръмп“.

3 милиона от Москва за Матео Салвини

На 18 октомври миналата година в луксозния московски хотел „Метропол“ се провежда среща, на която се обсъжда как могат да бъдат осигурени десетки милиони долари на крайнодясната партия на Матео Салвини, вицепремиер и министър на вътрешните работи в настоящото италианско правителство. За случая първо писа „L’Espresso“ в специално разследване на Джовани Тициан и Стефано Верджине, публикувано през февруари. Днес излизат и аудиозаписите, които потвърждават информацията, изнесена от тях. BuzzFeed публикува пълен запис на тайната среща. Макар Лигата на Салвини винаги да е отричала, че получава пари от чужбина, записът от срещата в „Метропол“ може би е първото конкретно доказателство за незаконното финансиране на европейска националистическа партия от Кремъл.

Както писа „L’Espresso“ през февруари, по време на срещата се чува многократно как Джанлука Савоини, бивш говорител на Салвини и председател на Aсоциацията „Ломбардия-Русия“, близък сътрудник на министъра на вътрешните работи на Италия, сервилничи пред емисарите на Путин, повтаряйки: „Искаме да променим Европа. Нова Европа трябва да е много по-близка до Русия“.

В разследването на „L’Espresso” са изнесени множество подробности относно срещата на Савоини. В разговорите, в които Салвини многкратно е определен като „италианския Тръмп“, самият Салвини не е участник, но точно в деня преди записаната среща той заявява, че санкциите срещу Москва, наложени заради анексирането на Крим, са „социално, икономическо и културно безумие“.

Въпреки че BuzzFeed не посочва имената на участващите лица от руска страна, сайтът твърди, че става въпрос за високопоставени фигури в Кремъл, които казват, че се надяват да имат „зелена светлина“ за исканата помощ от страна на Владимир Плигин, високопоставен член на партията на Путин „Единна Русия“.

Срещата продължава час и 15 минути, в рамките на които се обсъжда възможността един от руските енергийни гиганти да продаде 3 милиона тона петрол на Eni на стойност 1,5 милиарда долара. Според BuzzFeed от тази операция е трябвало да останат 65 милиона долара за касата на Лигата на Салвини. Според разговора на записаните лица операцията трябва да помогне на Лигата най-вече за изборите за Европейски парламент. В разговора, в който участват още двама италианци, Савоини казва, че според него операцията може да бъде успешна, като всички италианци настояват, че трябва да се действа бързо, защото европейските избори „чукат на вратата“. Савоини настоява срещата да бъде пазена в пълна тайна.

BuzzFeed е отправило множество искания към Матео Салвини да коментира случая, без да получи какъвто и да е отговор. Междувременно, след като записът беше публикуван, Салвини коментира публично: „Казвал съм го в миналото, ще каже, днес утре и вдругиден, не съм взел нито рубла, нито евро, нито долар или литър водка като финансиране от Русия“. 


Минути след като беше публикувана информацията, Матео Ренци, бивш министър-председател на Италия, написа: „Или това е фалшива новина, или е грандиозен скандал. Да се използват руски пари за финансиране на Лигата е лудост“. Лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети съответо заяви: „Рубли от Русия за Лигата, за да води кампания срещу Европа? Всичко това трябва да се изясни незабавно“.

*Публикацията е от най-големия и авторитетен италиански ежеднeвник „La Repubblica”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.