SHARE

Руският посланик в Турция Андрей Карлов умря, след като бе прострелян от турски полицай, твърдят турските власти, предава BBC.

Нападението е станало по време на изложба, на която Карлов е държал реч в столицата Анкара, предава турският в. „Хюриет”.

Турското министерство на вътрешните работи потвърди, че извършителят Мевлют Алтинтас, роден 1994 г. е бил полицейски служител.

Извършителят е влязъл в залата, крещейки „Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия“ и е произнесъл ислямската фраза „Бог е велик“, по информация на BBC. Русия е силно критикувана за това, че поддържа режима на Асад в Сирия и бомбардира сирийският град Алепо.

Освен извършителя и руския посланик има още трима ранени, но никой от тях не е с опасност за живота. До момента няма групировка, която е поела отговорност за атентата.

Вестник „Хюриет“ съобщава, че атентаторът първо е стрелял във въздуха и след това е простелял посланика в гърба. След като района е бил евакуиран са се чули още изстрели. „Хюриет“ твърди, че Алтинтас е влязъл в галерията, използвайки полицейска карта.

След като властите са установили самоличността на извършителя те са арестували неговите брат и сестра, предава Reuters.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова направи изявление по повод атентата: “Тероризмът не може да бъде търпян! Ще го борим решително. Паметта за един изключителен руски дипломат, човек сторил много за борбата с тероризма в своята дипломатическа кариера – Андрей Генадиевич Карлов, ще остане в нашите сърца завинаги.”

От турското външно министерство осъдиха терористичния акт като заявиха, че няма да позволят той да „хвърли сянка“ върху приятелските им отношения с Кремъл.

Руските власти потвърждават, че преговорите за конфликта в Сирия между Турция, Иран и Русия ще продължат по график в Москва този вторник.

Андрей Карлов започва дипломатическата си кариера през 1976 г. като 30 години е бил дипломат в Северна Корея преди да бъде преместен в Анкара през 2007 г., а през 2013 г. е издигнат в ранг на посланик.

e70b51bb-65fc-4170-9003-71e2e96ea027

Посетители на изложбата се укриват от стрелбата. Снимка: AP

521b8fb3-0db0-4ced-b22b-666f11d46e67
Турските сили за сигурност подсигуряват района около изложбената галерия. Снимка: Reuters
f5b633b4-b496-4b05-949e-c99dd6324218
Дете бива евакуирано след убийството на руския посланик. Снимка: AP

*На заглавната снимка: Извършителят  и руският посланик Андрей Карлов, Daily Express. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.