SHARE

Някои хора имаха съмнение дали флиртът на Тръмп с Путин не е само на думи. Днес еднолично Тръмп ги опроверга с номинацията си за следващ първи дипломат на САЩ – Рекс Тилърсън.

Следващият държавен секретар на САЩ (ако бъде потвърден от Сената) е изпълнителен директор от 10 г. на петролния гигант ExxonMobil. Неговите връзки с Кремъл са от години. През 2011 г. той се договаря с руското правителство Exxon да изследва руските нефтени залежи. В замяна руската “Роснефт”, чийто мажоритарен дял се държи от руската държава, получава правото и изкупува акции от ExxonMobil. Двете компании имат няколко общи проекта за изследване на петрол, като при два от проектите – тези в Черно и Карийско море – “Роснефт” държи 66% от акциите, а Exxon останалата една трета. С други думи, компанията, която е управлявал следващият държавен секретар на САЩ, е била в пряка зависимост от руските интереси.

Това намира и потвърждение във факта, че Рекс Тилърсън се е изказвал против руските санкции, от които ExxonMobil е загубила $1 милиард до октомври 2016 г.

През 2013 г. Владимир Путин удостоява Тилърсън с едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”.

Номинацията на Тилърсън идва само дни след като ЦРУ обяви, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ чрез хакерски атаки конкретно с целта да помогне на Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ. През октомври месец американските служби по сигурността излязоха с изявление, че Русия се намесва в американските избори, но тогава (още в предизборна кампания) не бяха уточнили, че целта е да бъде избран Тръмп.

Russia's President Vladimir Putin (R) and ExxonMobil Chairman and CEO Rex Tillerson (L) attend at the ceremony of the signing of an agreement between state-controlled Russian oil company Rosneft and ExxonMobil in the Black Sea port of Tuapse on June 15, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/POOL/MIKHAIL KLIMENTYEV (Photo credit should read MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Номинацията на Рекс Тилърсън може да бъде спряна в Сената, тъй като републиканците имат само 52 места от 100 в горната камара на американския Конгрес. Вече републиканските сенатори Джон Маккейн, Линдзи Греъм и Марко Рубио изказаха съмнения в качествата на Тилърсън точно заради обвързаността му с Русия, както и за това, че той няма и ден опит като дипломат.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл заяви, че се надява, че “тези, които заемат подобна позиция в администрацията, споделят виждането му, че руснаците не са наши приятели”.

ExxonMobil като една от най-големите петролни компании в света също така е основен замърсител на околната среда, което е допълнителна причина и демократите да не одобряват кандидатурата на Тилърсън.

*На заглавната снимка: Рекс Тилърсън и Владимир Путин

SHARE