SHARE

Лидерът на управляващата в Италия крайнодясна Лига – Матео Салвини – и настоящ министър на вътрешните работи, заплашва журналисти, че ще им отнеме закрилата от италианската мафия – Коза Носта. Представяме разказа нажурналистът Роберто Савиано, автор на телевизионна поредица за мафията, който е публикуван първоначално в Guardian .

Да живееш под полицейска защита 24/7 е трагедия. Италия има по-голям брой журналисти в това положение от която и да било западна страна. Това се дължи на факта, че Италия има най-силните и опасни престъпни организации в света. Но вместо да освободи журналистите от опасностите, пред които те се изправят, Матео Салвини – вътрешният министър, ги заплашва.

Говорейки за варианта да премахне полицейската ми защита, Салвини дава да се разбере, че принадлежа към дългия му списък с врагове.

Враговете му са италианците от Юга – италианците, които нито са го интересували, нито ще го. Неговите врагове са африканците, които живеят в Италия, индийците, които живеят в Италия, пакистанците, които живеят в Италия. Враговете му са момичета и момчета, деца на чуждестранни родители, родени в Италия. Враг му е и ромската общност, всички роми. Враговете му са онези чужденци, които иска да изрита от Италия, и онези италианци, които Салвини без съмнение му се иска да изрита, но които трябва да останат. Измежду тези италианци, забравени от институциите, съм и аз.

Така, чрез заплахите си, Салвини ми  отреди място. Аз съм сред тях и се гордея с това.

Думите са важни. Думите на министъра на вътрешните работи са мафиотски думи. Мафиотите заплашват. Салвини ме заплашва.

Салвини говори за пари. Той казва, че иска да спести пари, премахвайки полицейската ми защита. Салвини трябва да повдигне въпроса и за замразените банкови сметки на партията си „Лига“. Току-що видях в социалните мрежи хаштаг, който изразява солидарност с мен: #savianononsitocca, (#непипайтесавиано). Благодаря ви за подкрепата, но искам да подчертая, че аз съм само средство, с което Салвини иска да разруши върховенството на закона.

Би било лесно да отговоря на огъня с огън, но не искам. Нито искам да обръщам другата буза. Не съм Христос, не съм жертвен агнец. Не търся и да ставам мъченик.

Не се страхувам от Салвини. През последните години се срещнах с омразата на хора, които са част от мафията и ‘Ндрангета. Изправих се срещу омразата на южноамериканските наркобосове. Не се страхувам от глупак, на когото не му стискаше дори да навлезе дълбоко в Южна Италия допреди няколко седмици.

Днес трябва да говорим в Италия, да обсъдим ситуацията. Но не със Салвини: той е смешник и разговорите със смешници са губене на време.

Салвини иска да спечели със заплахи. Италианците от моята порода искат да убедят чрез общуване, чрез разговори. Трябва да говорим с хората от „Лига“, които са ужасени от думите и действията на лидера си. Трябва да говорим с партиите, които се съюзиха със Салвини по време на изборите; с онези, които се коалираха с него; и с онези, които са опозиция на човек, който не може да направи нищо друго, освен да заплашва.

На този безскрупулен, циничен човек не бива да се позволява да въоръжава (буквално) силите на нетолерантността.

Онези, които мълчат днес, ще бъдат виновни завинаги.

Снимка: Ansa

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.