SHARE

В ново интервю Румен Радев повтори познат рефрен. ”Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и по-скоро вредят на икономиките на Русия и ЕС” – това заявява той в интервю за Euronews. Водещата изтъква, че „съществува въпросът с Крим, за това до голяма степен бяха наложени санкциите. Ако се вдигнат санкциите, това не означава ли, че се пренебрегва международното право?“, но това не изглежда да разколебава президента.

Фактите. Санкциите срещу Русия имат пренебрежимо малко влияние върху икономиката на страната.

“България не само е една от най-малко засегнатите страни от контрасанкциите, но и абсолютната стойност на намалението на износа към Русия е пренебрежимо малките 0,6%. Именно държавите, за които е най-важно да се поддържа международното право и тяхната териториална цялост от руска заплаха, са и най-големи поддръжници на санкциите и най-афектирани от контрасанкциите. Да, поддържането на сигурността в Европа има цена, но за България тя е минимална и много по-малка от потенциалната цена на дестабилизацията на Балканите, която цели Кремъл”, пише финансистът Давид Джамбазов в статията си “Колко губим от руските санкции” за „ТерминалНО“.

“Но далеч по-важната и съществена за България новина е, че вносът от Русия е паднал с 30%, или 4% от целия внос (вероятно заради цените на петрола), което е довело до намаляване на търговския дефицит с 30%.

Ако България води политика на енергийно диверсифициране в тези пазарни условия и съответно успее да спечели по-добри сделки за задоволяване на енергийните нужди на икономиката, може да се окаже дори, че санкциите срещу Русия са добри за българската икономика”, коментира още Джамбазов.

Изглежда, че президентът Радев е далеч по-загрижен за руската икономика и последствията върху нея, отколкото за българската.

В интервюто си за Euronews новият българският държавен глава също така запита: “Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието – 5 години, 10 години, 50 години?”.

На първо място, ако под Европа Радев има предвид Европейския съюз, то той не стои разделен по отношение на санкциите. Има премиери като Виктор Орбан и Алексис Ципрас, които недоволстват срещу тяхното налагане, но решенията за налагането на санкциите срещу Кремъл се взимат с единодушие.

Така че ЕС не само не е разделен, но е и твърде единен в това отношение. А ако под Европа Радев визира и определени евразийски степи, с които сме разделени по фундаментални принципни въпроси, то това вече е въпрос на неговия собствен светоглед и възприятия.

Коя Европа е разделена, г-н Радев? Този въпрос има две измерения. От ваша лична гледна точка и от гледната точка на България като част от Европейския съюз.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.