SHARE

След започнатите днес бомбардировки от САЩ над Сирия се появиха редица коментари, оценяващи действията на Тръмп като знак, че “меденият месец” между Кремъл и Белия дом е приключил, тъй като Владимир Путин подкрепя военно и политически режима на Асад в Сирия, който за пореден път бе осъден от международната общност за използване на химически оръжия срещу цивилни.

Факт е, че реакцията на Белия дом е много по-бърза днес, отколкото беше по времето на Барак Обама, и макар САЩ да бомбардират джихадистки групировки в Сирия от 2014 г., то това е първият път, в който нападението е над правителствени сили.

Също така обаче е факт, че една атака с 59 ракети върху една летателна площадка може да е както стъпка срещу режима на Асад и Русия, така и прост PR ход, който да покаже решителността на Тръмп и с който да оправдае липсата на по-сериозен отговор.

Досегашните данни за нападението посочват, че ракетите са се целели единствено в летателна площадка, а не по сирийската въздушна отбрана. С други думи, атаката не е насочена към сирийски или руски военни сили и също така руснаците са били предварително предупредени за нея (което може да означава, че те впоследствие са предупредили силите на Асад). Тази атака не нанася удар върху военния капацитет на сирийския диктатор.

Не може първоначално ниските критерии към Тръмп да водят до това всяка негова по-обичайна постъпка да бъде смятана за успех. 

Скъпи сънародници,

Във вторник сирийският диктатор Башар ал-Асад нанесе ужасяваща химическа атака над невинни граждани. Използвайки смъртоносен нервен агент, Асад отне живота на безпомощни мъже, жени и деца. Това бе бавна и брутална смърт за мнозина. Дори красиви деца бяха жестоко убити в тази варварска атака. Никое Божие чедо не трябва да страда по подобен ужасен начин.

Тази вечер наредих целенасочен военен удар по летателната площадка в Сирия, откъдето бе започната химическата атака. Ключово е за интересите на националната сигурност на САЩ да предотвратим разпространението и употребата на смъртносни химически оръжия. Не може да има спор, че Сирия използва такива и с това наруши задълженията си според Конвенцията за химически оръжия и пренебрегне настояванията на Съвета за сигурност на ООН.

В продължение на години предишните опити за промяна на поведението на Асад се проваляха драматично. Като резултат от това бежанската криза продължава да се задълбочава, а регионът продължава да се дестабилизира, защитавайки САЩ и нашите съюзници. Тази нощ разчитам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в опита ни да сложим край на кланетата и кръвопролитията в Сирия, както и на тероризма от всякакъв вид.

Молим се за Божието провидение, тъй като се изправяме срещу голямо предизвикателство за изпълнения с проблеми свят. Молим се за животите на ранените и за душите на починалите. И се надяваме, че докато Америка защитава справедливостта, мирът и хармонията ще надделеят.

Лека нощ. И Бог да благослови Америка и целия свят. Благодаря ви.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.