SHARE

САЩ, Обединеното кралство и Франция извършиха бомбардировки над няколко обекта на режима на Асад заради химическата атака, за която е обвинен режимът му, извършена в Дума, Сирия.

Бомбардировките удариха столицата Дамаск, както и две локации в Хомс, заяви Пентагонът. Руският посланик в САЩ отговори, че атаката „няма да мине без последствия“.

Вълната от удари представлява най-значимите бомбардировки срещу президента Асад от западните сили за последните седем години, съобщи BBC.

Сред мишените са хранилища за химически оръжия и научна лаборатория в Дамаск, свързана с производството на химически и биологически оръжия.

Режимът на Асад твърди, че повечето ракети са били неутрализирани.

Атаките не са с цел да се смени режимът, макар Западът да е против управлението на Асад. Президентът Тръмп заяви, че „са готови да поддържат настоящия отговор, докато сирийският режим не спре да употребява забранени химически агенти“.

„Десетки мъже, жени и деца бяха изклани с химическо оръжие в Дума тази събота 7 април. Червената линия бе премината. Поради това нареждам на френските въоръжени сили да се намесят.“ заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

За първи път като премиер взех решение да използвам въоръжените ни сили в битка и това не е решение, което взех лековато.

Направих го, тъй като смятам, че е в британския национален интерес. Не може да позволим химическите оръжия да бъдат нормализирани – в Сирия, по улиците на Обединеното кралство или където и да било по света.

Бих предпочела алтернатива, но в случая такава няма.

Историята ни учи, че международната общност трябва да защитава правилата и стандартите, по които действа света, за да бъдем всички в безопастност.

Това направи нашата страна. И това ще продължим да правим.“ заяви британският премиер Тереза Мей.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че „Ударите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ясно показаха на сирийския режим, заедно с Русия и Иран, че не може да продължава тази човешка трагедия без последици. ЕС стои зад своите съюзници на страната на справедливостта.“

Секретарят по отбраната Джеймс Матис бе категоричен, че това е „еднократен удар“.

Миналата година, отново при употребата на химическо оръжие от режима на Асад, бяха изстреляни 59 ракети от САЩ. Този път бройката е почти двойна, но цялостно ракетните удари не променят влиянието на силите в сирийския конфликт.

Режимът на Асад продължава да се подкрепя от Русия и Иран, а Турция се намеси в конфликта срещу интересите на САЩ, като атакува местните кюрди, които американската армия подкрепя.

Западът основно подкрепя бунтовнически сили, различни от религиозните терористични групировки като ДАЕШ, които в последните две години губят гражданската война.

 

 

SHARE