SHARE

Последните 24 часа на Доналд Тръмп:

– Започна търговска война с Китай
– Напусна го собствения му адвокат по разследването с Русия
– Напусна го съветникът му по национална сигурност и той го замени с военен фанатик, който заема овакантения пост
– Обмисля да затвори правителството (за трети път) като наложи вето на бюджетните харчовете

Както каза Ричард Хаас, съветник на Буш-младши, президент на изключително влиятелния тинк-танк „Съвет по външни отношения“:

„Доналд Тръмп е във война на три фронта: политическа срещу Боб Мълър, икономическа срещу Китай и другите за търговия и реална срещу Иран и/или Северна Корея.

Това са най-опасните времена в съвременната американска история – и до голяма степен това си го направихме ние, а не събитията“

До известна степен комичният характер на президентството бе значително изместен от факта, че става въпрос за президента на най-могъщата икономически и военно държава в света.

От Белия дом и президентската администрация напускат или биват уволнявани повече хора, отколкото в предишната кариера на Тръмп като реалити водещ, който всяка седмица трябва да уволни един участник.

Освен масовия отлив друга сериозна криза е, че никой не иска да влиза в администрация, над която тегне криминално разследване за връзки с Кремъл.

Бившият президент на Goldman Sachs Гари Кон само преди седмици напусна позицията на водещ икономически съветник на президента. Не бе заменен дълго време, защото никой не желаеше докато накрая не се намери телевизионен коментатор по Fox News, уволнен от Уолстрийт преди години за употреба на кокаин.

Напускането на водещия адвокат на Тръмп по разследването срещу Русия също е изключително притеснително – макар да не знаем дали Джон Доуд е бил възпирателна или поощрителна сила в атаките на президента срещу разследващия го специален прокурор Робърт Мълър. Преди седмица Доуд призова Мълър да бъде уволнен – недопустимо от адвокат изявление, за което могат да му бъдат отнети адвокатските права.

Впоследствие обаче CNN съобщи, че идеята на този отговор е дошла от президента, който само няколко часа по-късно се включи лично в атаките.

При търсенето на заместник на Доуд от CNN съобщават, че са били търсени четири престижни адвокатски кантори – и четирите са отказали да съдействат на президента. Затова дойде и новото назначение на адв. ДиДженова, конспиратолог, който смята, че цялото разследване е заговор на Обама за отмъщение.

Но нито една от тези номинации не е по-плашеща от идването на Джон Болтън за съветник по националната сигурност.

Болтън е един от най-яростните поддръжници на инвазията в Ирак и не промени позицията си – за разлика от редица други в администрацията на Буш. В качеството си на помощник държавен  секретар в правителството на Буш от 2001 до 2005 година Болтън беше обвиняван, че е манипулирал разузнавателните данни за притежаваните от Ирак оръжия за масово унищожение, които бяха използвани като претекст за започването на войната през 2003 година.

Понастоящем Джон Болтън е яростен привърженик на война с Иран и Северна Корея. Идеята за разваляне на иранското споразумение и водене на война с Иран е застъпена и от номинацията на Тръмп за нов държавен секретар (след като уволни стария с туийт само преди дни) Майк Помпео.

Белият дом е в кадрова криза и масово напускане, а президентът изглежда търси конфронтация с външна сила. Една от възможните интерпретации е, че разследването срещу Русия, вече застигнало Белия дом, е довело президента до абсолютна паника и опити да причини конфликт, който да отнеме от обществения натиск, ако уволни Робърт Мълър.

В настоящия хаос обаче при все по-агресивна Русия и надигащ се Китай бе най-лошият момент САЩ да изпаднат в управленска криза.

А управленска криза има, въпросът е дали тя няма в най-скоро време да се превърне в конституционна.

 

SHARE