SHARE

Съветникът на Доналд Тръмп и дългогодишен републикански стратег, замесен още в „Уотъргейт“ – Роджър Стоун, днес бе арестуван от ФБР по обвинения на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия.

От обвинението става ясно, че специалният прокурор може да докаже, че кампанията на Тръмп е поддържала таен контакт с WikiLeaks – организацията, която разпространи откраднатите от Русия имейли на кампанията на Клинтън.

Според обвинението Стоун е говорил с високопоставени служители на кампанията на Тръмп за разпространието на имейли от страна на WikiLeaks. Той е обвиненен за лъжливи показания, възпрепятстване на правосъдието и заплашване на свидетели.

„На или около 7 октомври 2016 г. [WikiLeaks] разпространява първия дял имейли, откраднати от кампанията на Клинтън“, пише в обвинението. „Скоро след разпространението съдружник на високопоставен служител на кампанията на Тръмп изпраща на Стоун съобщение „Добра работа“. В последващи разговори с високопоставени служители на кампанията на Тръмп Стоун се хвали за правилното си предсказание за разпространение на имейлите на 7 октомври 2016 г.“

Засега Стоун не е обвинен в конспирация.

Лятото на 2016 г. Роджър Стоун, дългогодишна кримка на Републиканската партия в САЩ, замесен още в аферата Watergate и приятел на Доналд Тръмп, отправя молба към друг свой колега.

Той моли конспиратолога Джером Корси да намери контакт с Джулиан Асанж, създателя на WikiLeaks, за “материалите, които той притежава, относими към президентската кампания, които още не са разпространени”.

Това пише в чернова на обвинителен акт към самия Джером Корси, който, той твърди, му е изпратен от специалния прокурор Робърт Мълър.

На 21 август Стоун пише на своя профил в twitter: “Вярвайте ми, скоро ще дойде времето на Подеста [мениджъра на кампанията на Клинтън]”. И именно октомври – точно в деня, в който излиза записът, в който Тръмп говори как обича да обарва жени, WikiLeaks разпространява очернящи имейли на Джон Подеста и кампанията на Хилъри Клинтън.
Разкритията затварят кръга на възможната завера между кампанията на Тръмп с Кремъл. Руското ГРУ открадва имейлите, които в крайна сметка намират пътя си до Джулиан Асандж (също смятан за агент на руските служби), който впоследвие е синхронизирал действията си с кампанията на Тръмп чрез Пол Манафорт и Роджър Стоун.

Месеци след посещението на Манафорт през март 2016 г. WikiLeaks разпространява и първата порция очернящи демократите и Хилъри Клинтън имейли. И за да получи алиби, Стоун иска конспиратологът Джером Корси също да се свърже с Асандж.

“Свържи се с [Асандж]”, пише Стоун на 25 юли 2016 г., три дни след като WikiLeaks разпространява първата порция имейли към Демократическата партия.

Това е една възможна интерпретация, която може да научим от разследването на специалния прокурор Мълър, а с нея и отговора на въпроса – кога и какво е знаел президентът Тръмп.

На 13 юли 2018 г. специалният прокурор Робърт Мълър обвини  12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които стоят зад хакерските атаки  в САЩ. Там също е споменато и че на 27 юли 2016 г. (точно преди кореспонденцията на Стоун и Корси) ”за първи път” конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: “Русия, ако слушаш, надявам се да откриеш 30 000 имейла на Хилъри Клинтън”.

Част от откраднатата информация впоследствие е спусната на Асандж. Все още разследването не е заявило дали Асандж е знаел, че участва в активно мероприятие на руските служби.

По-рано този месец стана ясно, че Джулиан Асандж има засекретено обвинение в САЩ и властите очакват скоро той да бъде екстрадиран в страната.

Множество представители на разузнавателната общност в САЩ са заявявали през годините, че Асандж всъщност е руски агент, който използва и разпространява откраднати от Кремъл данни.

Вече знаем, че информацията е текла от Кремъл през WikiLeaks до кампанията на Тръмп. Сега остава да разберем и мащаба.

От разследването рабрахме също така и че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower, Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

SHARE