SHARE

“Сега си мисля, че бих била страхотен некролог – за това казвам на по-младите ми приятели, че без значение как ще си отида, искам да кажат, че съм се удавила на лунна светлина, удушената от собствения си сутиен.”

На 27 декември актрисата и писател Кари Фишър (60 г.) почина от сърдечен удар. Цитатът е от автобиографията ѝ Wishful Drinking („Пожелателно пиене“). Забележителното при нея е, че през целия си живот използва популярността си, за да фокусира вниманието на обществеността върху проблемите на душевните заболявания.

Всяко истинско приключение има своята принцеса, която трябва да бъде спасена. Е, в случая на Star Wars сагата си имаше принцеса спасител. От думите “Помогнете ми, Оби Уан Кеноби, вие сте единствената ми надежда”, през love-hate флирта между нея и Хан Соло до заробването ѝ от Джаба – Лея никога не остава просто принцесата на една далечна галактика.

Често Кари Фишър – известна с острия си сарказъм и самоирония в истинския живот – говори колко е трудно да избягаш от такъв образ – Лея не е просто герой, тя е марка, символ и икона. Фишър е на 19 г., когато заедно с Марк Хамил и Харисън Форд започват снимките на онзи филм, за който те с насмешка си мислят, че е просто някакво детско. Оказва се, че е нещо по-голямо…

Толкова голямо, че 40 години след първия филм възпоменанията за Фишър идват от всякакви страни, професии и поколения – немалко от тях дори не са били родени, когато принцеса Лея за първи път се появява „Преди много време в една далечна галактика…“.

Харисън Форд написа, че: “Кари бе единствена по рода си… брилянтна, оригинална. Забавна и неприкрита в емоциите си. Тя живееше смело… Мислите ми са с дъщеря ѝ Били, майка ѝ Деби, брат ѝ Тод и многото ѝ приятели. На всички ни ще липсва“.

Марк Хамил, който играе Люк Скайуокър, написа, че е останал без думи и е разбит от случилото се.

Питър Мейхю, който се крие зад косматия костюм на Чубака, заяви, че „Липсват думи за подобна загуба. Кари бе най-ярката светлина във всяка стая, в която влезеше“.

Били ди Уилямс, който в ролята на Ландо се присъеди в „Империята отвръща на удара“ към Хан, Лея и Чуи, написа, че „Силата е тъмна днес!“.

Антъни Даниелс, C-3PO, си е мислел като много други, че е добър признак новината от онзи ден, че състоянието ѝ се е стабилизирало.

„Мислех, че получих това, което исках под коледното дърво. Но не. Въпреки множеството мисли и молитви от мнозина. Много, много съм натъжен.“

В специално изявление Джордж Лукас заяви: “Кари и аз бяхме приятели през по-голямата част от зрелия ни живот. Тя бе изключително умна и талантлива актриса, писател и комик с доста цветущ характер, който всички обичаха.

В Star Wars тя бе нашата велика и силна принцеса – борбена, мъдра и изпълнена с надежда в роля, която бе по-трудна, отколкото повечето хора си мислят. Сърцето и молитвите ми са с Били, Деби и цялото семейство и почитатели на Кари. Тя ще липства на всички”.

Режисьорът на епизод VII, който събра всички звезди от първата сага заедно 33 г. по-късно, Джей Джей Ейбрамс, публикува картичка с послание: „Не бе нужно да се срещнеш с Кари, за да разбереш нейната сила. Тя бе колкото брилянтна, толкова и красива, силна и чудесна, остроумна и забавна, колкото можете и да си я представите. Колко несправедливо е да я загубим. Какъв късмет бе да бъдем благословени с нея“.

Режисьорът на епизод VIII, за който снимките вече са завършени и в който ще видим Кари за последен път, но ще излезе през декември 2017 г., Райън Джонсън, също изказа своите съболезнования.

„Кари бе невероятна личност. Чувствам се късметлия, че имах възможността да я опозная и съм съкрушен.“

Колин Треворов, който ще режисира епизод IX, но няма да има възможност да работи с Кари, написа „Винаги“.

Стивън Спилбърг също излезе с послание: „Винаги съм изпитвал страхопочитание към Кари. Неините наблюдения ме караха да се засмея и да притаявам дъх едновременно. Тя не се нуждаеше от Силата. Тя бе сила на природата, на верността и на приятелството. Ще ми липсва много“.

Мадона написа в twitter: „Прочете тази книга, ако ви трябва напомняне. Бог да те благослови Кари Фишър“.

https://twitter.com/Madonna/status/813914393893359616

Премиерът на Канада реагира: „Никога няма да те забравим, Кари. Нека Силата бъде с теб винаги!“.

Когато на 24 декември стана ясно, че Кари е получила инфаркт, в профила на кучето ѝ Гари бе публикуван tweet „Ще те чакам, мамо“.

След веста за смъртта ѝ се появи нов статус „Все още ще те чакам….“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.