SHARE

Не звучи ли привлекателно политиците да носят последствия за думите си? В днешно време идеята все още се смята за екстравагантна в правните среди, но набира популярност сред активните граждани. Един такъв е Маркъс Бол, който е възмутен от лъжите, които е чул по време на Brexit кампанията и с които в крайна сметка лидерите на кампанията за напускане спечелиха вота.

marcus-j-ballМаркъс Бол е стартирал проект за набиране на средства, наречен #BrexitJustice („Справедливост за Брекзит“), с който възнамерява да заведе дела срещу британските политици, които лъжеха по време на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС.

Планът му е да използва даренията, за да наеме екип от юристи, които ще заведат дела “за измама, злоупотреба с власт и влияние и навярно подбуждане на расова омраза”.

Първи в списъка на потенциалните обвиняеми са външният министър Борис Джонсън и бившият лидер на UKIP Найджъл Фараж, които поведоха кампанията за напускане и обещаваха, че ако Великобритания напусне ЕС, ще бъдат налети огромни пари в здравната каса и британците ще са независими. Същевременно те отхвърляха всички експертни мнения за щетите, които Brexit ще окаже върху икономиката и международното положение на Обединеното кралство.

Само за няколко месеца Бол е събрал £145 000 (€167 000), далеч над прага от £100 000, който той е поставил за цел, предава Business Insider. Плановете на Бол също се уголемяват и днес той смята да заведе дела срещу лидерите и на двете кампании – както тези, агитиращи за напускане, така и на тези за оставане.

“Ако Brexit Justice наистина ще защитава истината в политиката, то ще трябва да разследваме непочтеността и на двете страни”, заявява Бол, който е гласувал за оставане в ЕС и подчертава, че ако адвокатите му намерят силни мотиви срещу лидерите на която и да било от двете кампании, то срещу тях ще бъде заведено дело.

“Отидох при адвокатите си и им споделих за намерението си да разследвам двете страни, и те ме посъветваха, че това би била далеч по-добрата стратегия. Това ще подсили аргументите ни пред съда”, допълва той, като следващ в списъка му за разследване е бившият премиер Дейвид Камерън.

Маркъс Бол вече е наел и юридическия екип – това е бутиковата лондонска кантора Edmonds Marshall McMahon (EMM), която се е специализирала в частни обвинения. Безпрецедентното дело ще бъде водено от един от основателите на кантората – Андрю Маршъл – баристър (адвокат с право да се явява в съд, бел. ред.) с трийсетгодишна практика, който е водел дела срещу компании като “Шел” и “Ролс-Ройс”.

Бол не отрича, че битката, която предстои, ще е трудна. До момента събраните пари са дошли от около 5000 души, от които само десет лица са дарили суми от над хиляда паунда. Според разчетите му сега даренията трябва да достигнат 2 млн. паунда, за да може делото да има шанс. За целта той смята да търси финансиране и от големи компании и богати личности, които да му помогнат да се изправи срещу политиците.

Отделно от събраните средства той иска дарителите да финансират и негова лична заплата от £30 000 (€34 633) за това, че се занимава с казуса. До момента по тази сметка са събрани 15 хил. паунда, като Бол заявява, че ще работи на пълен работен ден за кампанията #BrexitJustice от офис в Лондон.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.