SHARE

Можело и триковете в съда да не минават. Това отново доказа съдебният спор между наемодателя “Глориент” и контролираната чрез офшорки верига на Делян Пеевски “Техномаркет”.

Накратко делото между “Техномаркет” и “Глориент” е съвсем просто – “Глориент” е хазяинът, а “Техномаркет” – наемателят. Хазяинът твърди, че не му се плаща наем, и тръгва да съди наемателя. Така “Глориент” завеждат 54  дела срещу веригата на Пеевски за общо  3,8 млн. евро.

В  отговор от веригата на Пеевски решиха да приложат тактиката “стреляй безцелно във всички посоки, все някъде ще върже” и заведоха 26 дела срещу “Глориент”, с най-различни, понякога нямащи нищо общо с казуса искания. Оказа се обаче, че тактиката им поне засега не постига особени успехи, както доказа делото в Русе в края на миналия месец.

На 27 февруари мина първото заседание по заведеното от „Техномаркет“ дело срещу „Глориент“ във връзка с иск за нищожност на прехвърлителни сделки. С това “Техномаркет” цели едно много просто нещо – да се протака възможно най-много процесът.

За целта те настояваха да бъдат призовани свидетели за доказване на очевидни обстоятелства, да се търси становище от прокуратурата в Монца, Италия, от която да се види какви документи са получили от Софийската градска прокуратура (СГП), въпреки че СГП вече е дала отговор. И още подобни настоявания прокуратури в Нидерландия, Малта и Република Сейшели за предоставяне на документи за произволни чуждестранни дружества, които нямат и не са имали връзка със сделките.

Всички тези искания съдът намери за неотносими по делото и ги отхвърли. Единствено още с определението за насрочване на делото е допуснат само един въпрос към техническа експертиза – каква е била пазарната цена на имотите.

Отказът на съда да протака процеса доведе до недоволството на “Техномаркет”, които поискаха отвод на съдията. За основания те посочиха, че им е отхвърлил доказателствените искания и затова не е безпристрастен.

Съдията каза, че дали едно доказателство е относимо е правен въпрос и въпрос на неговото вътрешно убеждение и от “Техномаркет” могат да обжалват решението му.

Делото се отложи за изслушване на техническата експертиза за 31.03.2017 г.

В началото на миналата година мажоритарен собственик на “Техномаркет” става “НСН Инвестмент” (доскоро официално собственост на Пеевски, преди да бъде прехвърлено на офшорна компания). И оттогава насетне веригата магазини не си изплаща наема.

Според изчисленията на “Глориент” сметките възлизат на 3,8 млн. евро. И от дружеството завеждат 54 дела – за опразване на имоти, за неплатени наеми, за обезщетения за ползване на обектите и за неустойки за предсрочно прекратени договори за наем.

От империята на Пеевски решават да отвърнат на удара, като завеждат други 26 дела, като предявяват искове за имоти, които вече са продадени на трети лица, или оттеглят и отново подават иск в съда с надежда, че ще попаднат на определен съдия.

Те също така завеждат не по едно, а по две дела – за нищожност на нотариалния акт за покупка и за нищожност на вече прекратения договор за наем за същия обект – или с други думи, тактиката е “стреляй безцелно във всички посоки, все някъде ще върже”.

Въпреки всички трикове обаче “Глориент” вече има няколко победи на първа инстанция и са успели да съберат 800 000 евро от наеми по нареждане на съда. Това е наемът, който „Техномаркет“ е дължал за 13 магазина и складова база за периода от януари до май 2016 г.

Съдът също така запорира сметките на “Техномаркет”, сред които са и тези в Банка ДСК и в Българо-американската кредитна банка. В началото на 2015 г. „Техномаркет“ беше заложен в БАКБ срещу кредит от 3 млн. евро.

За момента триковете за бавене на процеса не дават особен резултат, но има много време до окончателното решаване на всички над 80 дела в съдебната битка.