SHARE

Какво е общото между Берлин по времето на желязната завеса, младия днес носител на „Грами“ Пол ван Дайк, зараждането на професията DJ и Virgin Records? Отговорът може да ви изненада, а името да ви е непознато, но Марк Рийдър стои зад създаването на популярната музика такава, каквато я познаваме днес – и това се случва не другаде, а в Берлин преди 89-а.

Секс, наркотици и „Щази“ – едва ли съществува по-добро описание от заглавието на Джулс Стоун за The New European, където той разказва историята на Рийдър. Въпреки че името му е в сенките, през трийсетгодишната си кариера той застава зад успеха на множество звезди в сферата на съвременната музика – това ще покаже и филмът за Марк Рийдър. Смесица между мемоар, музикален документален филм и социално-исторически портрет, B Movie: Lust and Sound in West Berlin 1979-1989 обещава да бъде едно от големите културни събития на годината.

Филмът се спуска в лабиринта на нощния живот на Берлин през 80-те, изследвайки артистичната вълна, предизвикана както от политическия климат и разделенията в страната, така и от влиянията, които се прокрадват от музикалната сцена в Щатите и Великобритания, откъдето идва и самият Рийдър. Той се мести в германската столица от Манчестър, където е успял да събере енергията на пънка и бунтовността на течението, които ще пренесе в Германия.

“Бе толкова изумителен град, не приличаше на нито едно място, на което съм бил. Тогава нямаше нискотарифни полети – Берлин беше 26-часово пътуване с кола от Манчестър, така че никой не знаеше особено много за него”, казва той.

В Берлин Рийдър започва да живее от клуб на клуб, от бар на бар – може би за да се стопли, тъй като живее скромно и в апартамента му отоплението не работи. Но там среща културна среда, която прави всякакви смели проекти възможни.

“Разнообразието не беше особено голямо, но по тези места винаги срещаш едни и същи хора и просто започваш да правиш тези неща. Берлин беше като изоставен остров, на чийто бряг бях изхвърлен и където можехме да правим каквото си поискаме. В ступора на алкохола и дрогата на някой му хрумваше идея и просто я правехме.”

Разбира се няма как да живееш в Западен Берлин, без да си опиянен от забранената мисъл да се промъкнеш на Изток, отвъд стената. Той често прави подобни пътешествия в компанията на берлинчани от западната страна, помагайки на двете страни да се опознаят и да намерят общ език помежду си.

“Да се промъкнеш в Източен Берлин беше прекалено сложно за западняците. Ако въобще ходеха там, го правеха, за да пият чай с баба си и дядо си или да ходят на визити в концентрационни лагери или училищни екскурзии. Източни берлинчани пък смятаха, че всички на Запад живеят в тази фантазия от лъскави коли, къщи имения и дизайнерски дрехи. Естествено това не беше истина.”

А какъв по-универсален език за изчистването на подобни недоразумения от музиката? Рийдър отива заедно с групата от Дюселдорф Die Toten Hosen, където провеждат незаконен концерт през март 83-та. Това е началото на множество подобни скрити концерти в църквите в Източен Берлин.

“Не можеше да внасяш инструменти отвъд стената, така че вземахме назаем от източни банди.” Залозите са толкова високи, че ако ги хванат, това може да коства живота им. Прикриват един концерт като благотворително събитие за гладни румънци. “Беше акт на съпротива. Властите в ГДР не вярваха, че пънкът съществува на изток от стената. Той беше продукт на нефункциониращия капиталистически Запад.”

Разбира се, Рийдър хваща окото на тайните служби „Щази“. Те го вземат и го разпитват, а както много други берлинчани той тепърва ще разбере, че някои от най-близките му приятели са информатори за режима. Отговорът на Рийдър: през 80-те създава лейбъла MFS. Инициалите са Masterminded for Success, или „Господари на успеха“, но всъщност това е подигравка с инициалите на „Щази“: Ministerium für Staatssicherheit, или Министерство на държавната сигурност.

Останалото е история – лейбълът му ражда Пол ван Дайк, Cosmic Baby и Alien Nation, поставяйки основите на денс музиката, която по-късно ще царува над 90-те години. Продължението на B Movie – E Movie, вече се разработва, като неговият фокус ще падне върху Берлин през 90-те и превръщането му от културен остров в международна столица.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.