SHARE

А сега накъде? Това е въпросът, който обсъдиха лидерите на 27 държави – членки на Европейския съюз, в братиславския замък Храд, Словакия.

Разбира се, не може да има среща на европейски лидери без драма и такава създаде италианският премиер Матео Ренци. Причината е, че Ангела Меркел и Франсоа Оланд излязоха на обща пресконференция, за да покажат единство. След тях на отделна пресконференция Ренци заяви, че причината да не е със своите немски и френски колеги е, че твърде малко е постигнато и не е съгласен с приетите икономически политики. Навярно, това е причината в декларацията от Братислава да липсва демата за задълбочаване на интеграцията в еврозоната, която присъстваше в предварителните преговори.

Но далеч по-важни от негодуванията на Ренци бяха темите, които лидерите на ЕС обсъдиха. Сред тях са инициативи за засилване на сигурността, отбраната и борбата с тероризма, от една страна, и подобряване на икономическия растеж, инвестиции и работни места и младежката безработица, от друга.

Тези теми ще бъдат обсъдени на още няколко срещи. През декември на среща на Европейския съвет на фокус ще бъдат икономическите планове и идеята за единна отбранителна политика, а останалите теми ще бъдат засегнати в началото на следващата година на среща във Валета, Малта. Големият разговор за това как да бъде подобрен и засилен Европейският съюз ще приключи на 25 март 2017 г. на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Ангела Меркел заедно с премиерите на Белгия и Италия – Шарл Мишел и Матео Ренци. Снимка: EPA

Но преди тези срещи едно нещо вече е ясно:

“Всички държави членки са готови да подкрепят България”, това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференцията след срещата.

Но дори преди нея Жан-Клод Юнкер бе помолен от българския премиер Борисов да обясни специално за българските медии, че “България в момента е изправена пред голямо предизвикателство. И това е предизвикателство за цяла Европа.” 108 млн. евро ще бъдат разпределени, а нашата цел е да достигнем до въпросните 160 млн. които иска българското правителство. До октомври месец трябва да бъдат разположи 200 допълнителни граничари и 50 превозни средства за охрана на българската граница. “България няма да бъде оставена сама.”

Тази и останалите теми от срещата бяха подробно описани в изтеклия план на Юнкер за инициативите на ЕК в следващите 12 месеца, като в него бяха заложени точни дати за изпълнение на целите на съюза.

В декларацията от Братислава са описани следните инициативи, които ще бъдат приложени през идните месеци:

Миграция – никога няма да допуснем връщане на неконтролируемия поток на мигранти като миналата година и допълнително ще намалим бройката на извънредната миграция”, се казва в декларацията от Братислава.

До края на годината европейска гранична и брегова охрана да работи на пълен капацитет. Също така договорите за контрол на миграцията с трети страни да бъдат преоценени през декември месец тази година. Анкара постави ултиматум до октомври да отпаднат визите за Турция, но в декларацията се казва, че ЕС смята да приложи споразуменията от споразумението с Ердоган.

Засилване на вътрешната сигурност на съюза

Ще бъдат приети мерки, които да гарантират, че всяко лице, което преминава външните граници на ЕС, е проверявано, включително и европейските граждани. Както и изграждането на автоматична система, която ще определи на кого да се позволява да пътува из ЕС (ETIAS). Подробен план за нейното осъществяване ще бъде публикуван на 16 ноември, а комисията иска той да заработи до юни 2017 г.

167286
Френския президент Франсоа Оланд и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: AFP

Външна сигурност и отбрана 

Лидерите на ЕС ще се съберат през декември месец тази година, за да разгледат конкретните предложения на комисията за общата отбранителна политика на ЕС и единния оперативен щаб за всички мисии на съюза. Тези инициативи комисията предвижда да заработят до юни 2017 г.

Дотогава в декларацията от Братислава се постановява, че държавите членки трябва незабавно да приложат общата декларация между ЕС и НАТО от 8 юли 2016 г., в която се говори за “подсилване на военноморския капацитет” и “разширяване на нашето сътрудничеството по море”.

Икономическо и социално развитие, младеж 

През декември месец лидерите на ЕС ще решат дали да удължат живота на плана “Юнкер” за инвестиции в бизнеса, а през пролетта на 2017 г. ще бъдат обсъдени предложенията за задълбочаване на развитието на съюза на капиталовите пазари, дигиталния пазар и енергийния съюз. Комисията иска предложенията за задълбочаване на единния пазар да бъдат въведени до юни 2017 г., а до 2020 г. ЕС да окаже помощ за предоставянето на безплатен безжичен интернет достъп около основните места на обществен живот (Wifi4EU), както и да има пълно покритие на 5G мрежата на територията на ЕС до 2025 г.

През октомври и декември месец т.г. лидерите ще обсъдят търговските споразумения и програмите на ЕС за борба с младежката безработица и подкрепа на младежта. Между които е и предложението на Юнкер за създаване на доброволческия Европейски корпус на солидарността, който трябва да заработи до юни 2017 г.

167285
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и люксембургският му колега Ксавие Бетел гледат през прозореца на замъка Храд. Снимка: AFP

“Братислава е началото на процеса”

Следващата среща, на която ще се обсъди “пътят напред”, ще бъде в началото на 2017 г. във Валета, Малта. Също така на  25 март 2017 г. се навършват 60 години от подписването на Римските договори и поводът ще се използва за изготвянето на конкретен план за реформи в ЕС.

На тези срещи ще бъде очертан планът за бъдещето на ЕС, но очевидно не става въпрос за цялостна реформа с промени в Договорите на ЕС.

Същински преговори по изготвянето на нови договори навярно ще започнат след националните избори в Нидерландия (15 март 2017 г.), Франция (първи тур – 23 април; втори – 7 май 2017 г.) и Германия (септември или октромври месец 2017 г.). Друг важен вот ще е референдумът за конституционни промени в Италия, който ще се проведе в края на тази година и ако той не премине успешно, италианският премиер е обявил, че ще подаде оставка.

След като минат всички задаващи се избори до края на 2017 г., Европа ще има ясни ръководители в следващите години и ще може да започне цялостната реформа на съюза.

SHARE