Шах за Борисов с акциите на „Левски“

SHARE

Мажоритарният пакет акции на „Левски“ е джиросан на Бойко Методиев Борисов. Сашо Диков ги занесе в Министерски съвет по молба лично на Васил Божков, който му се обадил вчера по телефона, разказа самият той пред репортерите. Стана ясно, че преди да бъдат прехвърлени на Васил Божков, който ги е прехвърлил на Георги Попов, акциите на клуба са били собственост на близкия до премиера футболист Христо Йовов, който пък сега е в ръководството на държавното на Тото. Бойко Борисов не прие Диков и съответно акциите. Вместо това спортният министър Красен Кралев се появи пред Министерски съвет, където заяви на репортерите:

„Редно е съдбата на Левски да бъде дадена на привържениците. Сами можете да го прецените това нещо.

Това в момента е опит да се политизират нещата. Помагали сме на много клубове. Видяхте какви средства се дадоха на пловдивските клубове“.

Решението си да прехвърлят акциите на премиера бившите мажоритарни собственици обясняват с мотива, че именно той е отговорен за неговото настоящо състояние и е редно и той да поеме отговорността за изваждането му от кризата. Ето го и цялото прессъобщение:

След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“ настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и се изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.“

*На снимката: среща на Бойко Борисов с представители на фен-клубовете на „Левски“ на 24 януари, на която той заяви, че акциите трябва да са си при тях.

SHARE