SHARE

Бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, съобщава Associated Press.

Манафорт е подписал договор за 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г., твърди Associated Press, позовавайки се на документи, с които изданието разполага.

Година по-рано през 2005 г.  Манафорт е предложил стратегически план за повлияване на политиката, бизнес начинанията и медийното отразяване в САЩ, Европа и бивши съветски републики в полза на Владимир Путин.

“Вярваме, че този модел може много да облагодетелства правителството на Путин, ако се приложат на правилните нива с правилния ангажимент за успех”, пише Манафорт в писмото си към Депираска, допълвайки, че предлага “страхотна услуга, която може да рефокусира както вътрешно, така и външно политиките на правителството на Путин“.

В последващи стратегически планове той предлага да разшири дейността си в страни като Узбекистан, Таджикистан и Грузия, предава агенцията, като подкопава антируските фигури чрез политически кампании, неправителствени организации и медийни операции.

Манафорт и Дерипаска поддържали бизнес отношенията си поне до 2009 г., твърдят източници на AP.  Плановете на Манафорт, с които разполага Associated Press, включват стратегически меморандуми и архиви, свидетелстващи за международни трансфери на милиони долари.

В отговор Манафорт признава пред Associated Press, че е работил за Дерипаска “почти десетилетие”, но твърди, че това е било единствено в сферата на бизнеса му и “не е включвала представляване на руски политически интереси“.

Пол Манафорт е известен като лобист на редица диктатори и на олигарси, близки до Кремъл, включително бившия украински президент Виктор Янукович. През 2016 г. Манафорт оглавяваше за известен период (от март до август) предизборната кампания на Тръмп. Манафорт неочаквано  преди неочаквано да напусне, като една от причините за това се сочат възможните неразкрити сделки, които той е имал с Кремъл.

Колаж: New York Post

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.