SHARE

Историите с изкуственото помпане на проруски настроения и настройстването на българското общество срещу ЕС и западния свят са връх на отвращаващата деградация на българския обществен и политически елит. За България присъединяването към ЕС и НАТО е исторически шанс без прецендент и всеки човек с три грама рационално мислене може да оцени това. За нас присъединяването към Западната орбита беше възможност за скок в развитието ни, за бързото ни прибощаване към нормалната част от света, за компенсирането на столетия изоставане и подразвитие. В редица аспекти този шанс се проиграва от деградиралата политическа върхушка, която управлява страната от 2001 година насам. И въпреки това сме спечелили много. И като общо развитие, и като политически ефект, и като възможности за свободно движение и развитие на българите, и като икономически ефект и като инвестирани средства от фондовете.

От няколко години насам, обаче, страната ни е във фокуса на руските схеми на хибридни войни и тук се наливат милиони за ментално отравяне на колкото е възможно по-голяма част от българското общество. Наливат се пари в корупционни схеми в енергетика, медии, банки. Работи се по учебник за ерозиране на доверието на колкото е възможно по-голяма част от българското общество в демократичния правов ред, в Обединена Европа и свободния свят.

Една значителна част от българския политически елит и неговия обществен слугинаж от журналисти, писатели, дежурни интелектуалци е на хранилка по тези схеми и обслужва руските планове, водена от най-долен и грозен материален интерес. Тези хора така се издържат, така печелят пари. Както БСП, така и партията на Първанов, ДПС, а и немалко хора в ГЕРБ са свързани с руските мрежи на влияние.

Сценката с издигането на огорчения генерал от ВВС за президент е в същата съюжетна линия. Театър за наивници и глупаци! Ако има достатъчно наивници и глупаци, ще сработи. Останалите, които не се хващаме на песента на проруските сирени обаче трябва да се мобилзираме и да направим всичко, което зависи от нас, за да има ясен, силен и успешен проевропейски кандидат за президент в тези избори. За да има ясно изговаряне на това, че за България е от жизнено значение да остане неразделна част от Обединена Европа и свободния свят.

* Публикувано като статус във фейсбук. Терминал 3 препубликва със съгласието на автора.