SHARE

Какво е демокрация или демократично управление? Днес, особено след политическата чистка в Турция, си задаваме този въпрос. “Ердоган е демократично избран”, казвате. Така е. Факт. Къде, обаче е демокрацията във всичко, което се случва в Турция в последните дни? Включително и в суспендирането на Европейската конвенция за защита правата на човека? 

Къде се счупиха западните критерии за демокрация?

От Economist Intelligence Unit, крилото за проучвания и анализи на списание Economist, се опитват да измерят демокрацията – в скала от 0 до 10. “Индексът на демокрацията” е основан на пет категории, които са своебразните основни демократични ценности – “Изборен процес и плурализъм”, “граждански свободи”, “функнциониращо управление”; “политическа активност” и “полическа култура”. На база на това доколко са застъпени тези ценности в една страна се определя и дали тя е “пълна демокрация”, “проблема демокрация”, “смесен режим” или “авторитарен режим”. (Ако бързате – България е на 46-то място, но бием Румъния, която е на 59-то)

Всяка година анонимни експерти от 167 държави получават анкета с 60 въпроса, които звучат така:

“Е ли процесът на партийно финансиране прозрачен и приемлив за обществото?”, на което възможните отговори са “да” (1т.), “не напълно” (0,5т) и “не” (0т.).

Или “До каква степен съдебната власт е независима от правителствено влияние? Отбележете мнението на международните правни и съдебни наблюдатели. Някога съдилищата постановявали ли са важно решение срещу правителството или висш държавник?”

Други въпроси имат по-ясен отговор напр. “Държавата използва ли методи на изтезаване?” или “До каква степен възрастното население следи политическите събития в новините?”, за което се използват социологически проучвания и спрямо резултатите отговорът може да бъде “Високо – над 50%” (1 т.), “Средно – над 30%” (0,5 т.) и “Ниско” ако под 30% от гражданите следят политическите процеси по новините (0 т.)

Така, на база на всички отговори се изготвя оценка за всяка една от петте категории, а от петте оценки се образува и крайният резултат, който е отново от 0 до 10.

Според последното изследване от 2015 г. най-демократична държава се оказва, че е Норвегия, последвана от Исландия и Швеция, а в дъното на класацията е Северна Корея, която удобно компенсира липсата на демократичност с титлата “Демократична народна република”.

13833574_997969690318827_1345324324_o20 държави се смятат за “пълни демокрации” – от Норвегия, през Германия и Испания до САЩ. 59 страни са “проблемни демокрации” – от Италия през Белгия, Франция, Гърция, България до Македония и Черна гора. Други 37 страни са “смесени режими”. Тук са Албания, Грузия, Украйна и Турция. И в света има 51 авторитарни режима – сред които са тези в Египет, Русия, Китай, Саудитска арабия, Сирия и Северна Корея.

Защо, например, Саудитска арабия е със седем места по-напред от Северна Корея? И двете държави отбелязват нула в категорията “изборен процес”, но, според изследването, в Саудитска арабия положението с гражданските свободи е малко по-добро (1,47 от 10) от това в страната, където има подозрения, че Ким Чен Ун е екзекутирал чичо си като го е хвърлил на кучета ( 0 от 10).

Каква е разликата между Турция и Русия? Режимът на Путин се смята за авторитарен (132 ), а този на Ердоган за смесен (97). И двете страни имат еднаква оценка по отношение на “политическо участие” 5 от 10 – или с други думи, и в двете страни има гражданско общество, което иска да оказва натиск и защитава интересите си, но то в повечето случаи не бива чуто. Същевременно, дори и да има граждански активисти, голяма част от обществото не се интересува от процесите в страната. България в тази категория има 7,22 от 10.

И макар Турция и Русия да получават еднаква оценка по отношение на политическата активност, то те се различават по отношение на това доколко прозрачен е изборния процес и дали всички могат да участват в него – 6,67 за Турция на 2,67 за Русия.

Друга сфера, в която двете страни са различни е “политическата култура” – народът подкрепя ли и разбира ли демократичните ценности, властта разправя ли се с политическите си опоненти, загубилите изборите приемат ли резултата, има ли разделение между религиозната и светска власт? Тук Турция е постигала 5,63 от 10, но изследването е направено далеч преди политическите чистки от последния месец, а Русия, в която опозиционерите често “безследно изчезват” или умират убити мистеризно, е регистрирала 2,50 от 10.

От примерите дотук виждаме, че демокрацията не е просто провеждането на честни избори. Важно е и активното участие на гражданското общество, важно е зачитането на основните права и свободи, както и уважението към политическите опоненти.

Но какво отличава държава като България, която е определена като “проблемна демокрация” от страна като Великобритания, която е “пълна”? На първо място, политическата култура в България също е ниска – 5,00 (към 2015 г. по-ниска от тази в Турция!), за разлика от Великобритания, в която случаи като “Костинбродската афера” изглеждат немислими. Поради което, Обединеното кралство отбелязва 8,75 от 10 по отношение на “политическа култура”. 

Основната разлика, обаче, идва от категорията “функциониращо управление” – с други думи дали тези, които са избрани да управляват, наистина могат да наложат волята си и да изпълнят обещанията, с които са избрани или са зависими от най-различни олигархични и други интереси. Също така дали има върховенство на закона или корупцията и беззаконието за превзели обществото. По този критерий Обединеното кралство получава резултат от 7,14, а Германия – 8,57. За разлика от тях, българската държава отбелязва 6,07.

Една добра новина за страната ни, от “Индекса на демокрацията” е, че усилията на гражданското общество не остават незабелязани. Те са и основна причина по отношение на демократичността да сме по-напред от Румъния, която за “политическа активност” отбелязва 5 от 10, а ние 7,22 от 10.

Демокрацията не може да бъде измерена в цифри. Факт. Но също така демокрацията е нещо повече от едни честни избори. В противен случай, Ердоган и Путин щяха да са първи демократи, а страна като Великобритания щеше да се нареди до Саудитска арабия и Северна Корея, защото настоящият ѝ премиер Тереза Мей не е избрана от демоса.

Гласуването е фактор, но също толкова важни са върховенството на закона, гражданското участие, правата и свободите, политическата култура и влиянието от чужди интереси. Затова важният е въпрос пред всеки един политически лидер не е само дали е демократично избран, а дали е демократ.