SHARE

Последните дни Станислав Трифонов непрестанно твърди, че на неговия референдум е извършена някаква фалшификация. На 9 ноември в своето шоу по националната телевизия Би Ти Ви той отново даде примери за това, като показа следния клип.

видео 1 (Слави)

 

Трифонов твърди, че клипчето е от парламентарните избори от 2014 г. и по този начин незаконно се е покачила избирателната активност, като са били слагани допълнителни бюлетини в урната.

Ако забелязвате – урната има странна форма. Това е така, защото клипчето не е от българските избори. На 28 септември 2016 г. – 10 дни след руските парламентарни избори – тези кадри са качени в YouTube и авторът твърди, че те са от изборна секция в Санкт Петербург. Те са част от поредица изборни манипулации в Русия, които са показани в следното клипче:

видео 2 (Руско)

 

Има няколко очевидни белега, по които си личи, че тези кадри не са от българските парламентарни избори. На първо място, на урната е сложен руският герб. Навярно след време той може да присъства и на българските избори, но все още не сме там. Или пък може би това е признание от шоумена за кого работи и кой му плаща.

Също така българските избирателни урни са по-къси и обикновено поставяни на бюрото, където са членовете на секционната избирателна комисия.

Може да отбележим и че българските избори се провеждат в училища, а в тях нито столовете, нито чиновете изглеждат по този начин.

За сметка на това руските урни изглеждат точно по този начин – продълговати с руския герб, както можем да видим от останалите клипчета във видеото с изборните фалшификации с Русия.

57dfaeacc36188dc0a8b4605

Изумителното в тази история е, че именно в това предаване гост на Станислав Трифонов бе Мая Манолова, монтирана за омбудсман от управляващите. Както си спомняте, тя беше главен герой и участник в най-мащабната изборна фалшификация – аферата „Костинброд“. Тогава огромната манипулация се легитимира също с лъжи през телевизията на Цветан Василев и Делян Пеевски – ТВ7, и тяхното прокси по онова време Николай Бареков. Целеше се тотална дискредитация на всички институции и траен хаос в държавата. 3 години по-късно имаме сценарий, който звучи доста подобно. Отново се използват лъжи, за да се внушават изборни манипулации, отново от телевизионния ефир, имаме си шоумен, имаме си и Мая Манолова, която вече легендира всичко това от позицията си на омбудсман. Какво друго ни остава, освен да затвърдим впечатлението си, че чалга референдумът е нищо повече от аферата „Костинброд 2“.