SHARE

Шоуто свърши. Заедно с него май и надпреварата за Белия дом. До изборите остават още 18 дни, но шансовете на Тръмп бяха толкова малки преди началото на дебата, че днес той трябваше да разбие опонента си Хилъри Клинтън. Това не се случи, наместо това видяхме едно от най-силните представяния на… следващия президент на САЩ – Хилъри Клинтън.

От Русия с любов

Когато трябва да се обясняваш на дебат за следващ лидер на САЩ, че не си “най-добрият приятел на Путин”, нещата очевидно не отиват на добре. Още повече когато последва тази размяна на реплики:

Тръмп: Путин няма никакъв респект към [Хилъри Клинтън]!

Клинтън: Защото предпочита да има кукла на конци за президент.

Бам. Дългите разговори за руския президент показаха колко неподготвен е Тръмп, дори да води дебати. Преди дни изтекоха още няколко имейла от щаба на Клинтън през Wikileaks, в които се разкриха част от речите, които тя е давала пред банки и големи корпорации. Някои от нещата, които казва в тях, не се харесват на крайнолевия електорат, но вместо Тръмп да я атакува за това, той през цялото време се обясняваше какви са му отношенията с най-вероятния организатор на течовете – Владимир Путин.

Клинтън: Той вярва повече на Путин, отколкото на американското разузнаване.

След малко Тръмп: Путин не ми е най-добрият приятел, но ако се разбираме с Русия, ще бъде добре.

И така продължи целият дебат – с тушове от Клинтън и обяснения от Тръмп. Дори модераторът на дебата Крис Уолъс по едно време попита Тръмп: “Ако загубите, не че казвам, че ще загубите или спечелите, ще приемете ли загубата?”.

На което Тръмп отговори, че ще поддържа “съспенс”. И даде много “аргументи” защо: Медиите са нечестни спрямо него, Клинтън не трябвало да бъде допусната до надпреварата, ФБР не било честно към него, правосъдното министерство не било честно към него. Протестите срещу Тръмп били „платени от Клинтън и Обама” (тази реторика напомня ли ви на някои родни събития?).

При което Клинтън напомни, че преди години Тръмп е загубил наградата “Еми”  и тогава пак е казал, че наградите са нагласени. Тръмп потвърди. 

Donald Trump speaks as Hillary Clinton listens. REUTERS/Rick Wilking

В САЩ съществува ритуал загубилият изборите да признае поражението си – на тези избори това може да не стане, защото единият от кандидате смята, че вселената е в таен заговор срещу него. Само преди дни той каза, че съществува световна конспирация от банкери и корпорации срещу неговата особа, но предвид факта, че един от кандидатите за президент в България ще проверява за кемтрейлс, вече няма какво да ни учуди.

На дебата бяха засегнати и други външнополитически теми. Алепо например бил “катастрофа”, признава Тръмп. Но това не е заради бомбардировките на неговия “не ми е най-добър приятел” Путин и Асад, а заради… познайте от три пъти – Хилъри Клинтън. Защо – не се разбра. В същото време Асад бил “издръжлив и силен лидер” каза Тръмп и допълни: “Сега ще ме обвините, че харесвам и Асад, нали?”. Да.

В друг момент Клинтън му спретна капан. Говореше се за борбата с терористичната организация ДАЕШ, при което Тръмп отново нямаше какво друго да каже, освен да посочи основателя на ДАЕШ… познайте отново – Хилъри Клинтън.

На което Клинтън отговори така:

“Ще се справим с [лидера на ДАЕШ] Багдади, както се справихме с Бин Ладен, докато ти водеше Celebrity Apprentice.”

Докато Хилъри Клинтън беше държавен секретар на САЩ, беше извършено свалянето на лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен. По това време Тръмп е водил реалити шоуто Celebrity Apprentice”.

Друг туш – “Има нелегални имигранти в тази страна, които плащат повече данъци от този милиардер”, каза Клинтън, визирайки отказа на Тръмп да си публикува данъчните декларации.

Когато двамата кандидати обсъждаха имиграцията, пролича и изумителното ниво на английски на Доналд.  We have some bad, bad, bad people coming into this country (“Има някои лоши, лоши, лоши хора, които идват в тази страна”).

През голяма част от дебата Хилъри извърташе очи в изумление от репликите на Тръмп. Когато попитаха Тръмп как ще се справи с нарастващия външен дълг на САЩ, той отговори, че ще създаде “икономическа машина, каквато не сте виждали” и тя ще направи “страхотни работни места”. Подробности нямаше.

Когато Клинтън не тушираше опонента си и не гледаше в изумление от глупостите му, тя, изглежда, че се чудеше какъв да е цветът на завесите, когато се настани в Белия дом. И има причина вече да си прави планове.

Последните социологически проучвания дават преднина за Хилъри Клинтън между шест и девет пункта. Bloomberg/Selzer – 50% за Клинтън и 41% за Тръмп, Quinnipiac – 50% за Клинтън и 44% за Тръмп.

Изборите в САЩ не се решават от популярния вот, а всеки щат разполага с определена бройка електори, които гласуват за кандидата, който жителите на този щат са избрали. 

Например ако Клинтън спечели с 1 глас повече в щата Флорида, то всички 29 електори на щата Флорида ще гласуват за нея.

screen-shot-2016-10-20-at-4-27-04-amСистемата с електоралния колеж е заложена още от бащите на американската конституция, които са се притеснявали, че при пряко гласуване популист може да спечели изборите. Затова те залагат система, в която не гласуват гражданите директно за президента, а гласуват за електори, които от своя страна избират президента.

Днес повечето електори са задължени да гласуват за кандидата, избран от населението на щата, който ги е издигнал. Въпреки че на повечето избори има по един-двама електори от общо 538, които не гласуват, както им е предписано, това няма особено значение за крайният резултат.

Далеч по-важно е колко електори са разпределени по различните щати, защото всички електори от един щат гласуват за победителя от щата. По време на надпреварата през 2000 г. между Ал Гор и Джордж Буш-младши, Гор печели популярния вот, но губи електоралния колеж. В резултат Буш стана и президент.

Щатите с най-много електори са Калифорния (55), Тексас (38), Флорида (29) и Ню Йорк (29). В Калифорния и Ню Йорк типично печели кандидатът на демократите, а в Тексас този на републиканците. Флорида е един от т.нар. swing states – люлеещи се щати, такива, в които се води истинската президентска надпревара, защото при тях големи шансове да спечелят имат както демократите, така и републиканците.

При тази система шансовете на Клинтън днес изглеждат невъобразимо по-добри от тези на Тръмп.  Преди първите два президентски дебата, които Тръмп загуби според проучванията, и преди скандалите за сексуално насилие републиканският кандидат имаше около 48% шанс да победи. Днес според изследванията на един от най-реномираните социолози в САЩ Нейт Силвър и неговата агенция FiveThirtyEight шансът му се е сринал до  12%.

screen-shot-2016-10-20-at-4-27-41-amЗа да спечели, Тръмп трябва да се пребори за Аризона, Охайо, Айова, Северна Каролина, Флорида и Пенсилвания. Социологическите агенции дават преднина на Клинтън в тези щати. Преди месец Тръмп бе много по-близо до победата и водеше в някои от тези щати. Тогава на него му трябваше единствено да се пребори за щата Колорадо, който днес е твърдо в ръцете на Хилъри Клинтън.

На всичкото отгоре последните проучвания показват, че Тръмп може да загуби един от бастионите на републиканците – Юта, защото там в надпреварата участва един кандидат за президент, издигнат от републиканци, които искаха да предотвратят президентство на Тръмп.

Преди дебата Хилъри Клинтън имаше 87% шанс да спечели надпреварата. След дебата тези ѝ шансове могат само да се увеличат. Шоуто, изглежда, да свърши.

*Проучване на CNN/ORC след края на дебата показва, че 52% от запитваните смятат, че Клинтън е спечелила, а 39% – Тръмп.

**Снимките от дебата са на Rick Wilking за агенция Ройтерс

Former U.S. president Bill Clinton throws a kiss to someone in the crowd. REUTERS/Rick Wilking

SHARE