SHARE

Годината е 1962 и Студената война е в разгара си. Централата на НАТО, ситуирана в Париж, наскоро се е преместила от двореца “Шайо” в нова сграда на порт Дофин. В тази година Жорж Пак става зам.-директор на пресслужбата на НАТО.

Заради позицията си Пак присъства на множество срещи на високо ниво като срещата на Северноатлантическия съвет на министрите в Отава през май 1963 г. Той също така е изградил мрежа от връзки – както в НАТО, така и във френското правителство, – която му дава достъп до политици, военни от най-високо ниво. Преди да заеме позицията си в НАТО, Пак е заемал позиции във френското военно министерство и в това на морската търговия.

През всичките си почти 20 години служба за Франция и НАТО обаче Пак е бил съветски шпионин. И през цялото време е снабдявал Кремъл с тайни на правителството в Париж и НАТО. Сред тях са документи на алианса за психологическата войната, военни учения и отбранителните планове на Западен Берлин. Той също така е писал доноси за служителите на НАТО и западните правителства.

След година на служба в централата на НАТО от ЦРУ получават информация от бивш шпионин на КГБ, че Жорж Пак е “къртица”. ЦРУ предават информацията на френските служби и те задържат Пак и го обвиняват в държавна измяна.

Делото му се превръща в медийно зрелище и журналисти от цял свят започват да следят развоя срещу високопоставения служител на НАТО.

Пак не отрича, че е бил съветски шпионин, но той твърди, че действията му са били от пацифистични подбуди. Той твърди, че нито е комунист, нито го е правил за пари.

Неговата теза е, че като е донасял информация на СССР той е предотвратил Трета световна война. По този начин са намалели страхът и притеснението у Кремъл за плановете на Запада и тяхната военна стратегия.

През 1964 г. съдът осъжда Жорж Пак на доживотен затвор, но Шарл дьо Гол намаля присъдата му на 20 години. Следващият френски президент Жорж Помпиду помилва Пак през 1970 г. и така само след седем готини той е на свобода.

Дълги години много от документите около аферата “Пак” са засекретени, защото застрашават сигурността на алианса и западните правителства. Някои от тях дори са с най-високия гриф за секретност на НАТО – Cosmic Top Secret. От 2014 г. насам започва постепенното разсекретява на архивите от Студената война и днес на сайта на алианса могат да бъдат прочетени секретните документи, свързани със съветския шпионин, достигнал върховете на НАТО.

*Текстът е основан на материал от поредицата NATO Declassified от страницата на алианса.  

**На снимката Жорж Пак е първият отляво.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.