SHARE

С Борисов начело на изпълнителната власт с малки прекъсвания от 10 години насам наблюдаваме едно и също представление – “мъдрият” министър-председател, човекът от народа, се вслушва в гласа му и обръща своите решения на 180º. Обикновено това се случва след протести, а досега стана известно на всички, че Бойко Борисов има много ниска граница на търпимост спрямо протестите. Виждали сме го стотици пъти досега. Ще го виждаме често и в бъдеще.

Премиерът е изправен пред поредната много сериозна криза – номинацията на Иван Гешев за поста главен прокурор на Републиката. Няма грешка. Кризата е именно за премиера и за никого другиго. На прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) не им пука. По заповед на своя “принципал” (в смисъл на собственик) – Цацаров – те са способни да гласуват и да отстояват коя да е кандидатура. Може да е дори тази на Делян Пеевски, та камо ли тази на сегашния зам. главен прокурор при Върховния касационен съд (ВКС). Приятната анонимност, в която са потънали 11-те членове на прокурорската колегия във ВСС (тези обикновени “машини” за гласуване, както „Терминал 3“ вече ги нарече), съчетана със страха от момента, в който мандатът им приключи и те ще трябва да се завърнат в прокуратурите и следствието, намиращи се в безконтролната власт на същия този, когото те в момента номинират, ще мотивират безотказно всеки от тези членове на най-висшия орган на съдебната власт в страната да гласуват каквато и да е кандидатура. Това е ясно и не подлежи на съмнение. Ако им бяха подали името на Пеевски, него щяха да предложат.

Предложиха ни нов главен прокурор, единодушно от Прокурорската колегия на ВСС. КОЙ го предложи? Главният прокурор…

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в Неделя, 28 юли 2019 г.

Проблемът остава у Борисов. В рамките на Европейския съюз и сред другите атлантически партньори на България за него е много по-трудно да се измъкне от проблемите в правосъдната система на страната, като каже, че “не се меси” в работите на “независимата” съдебна власт. Липсата на други кандидатури във ВСС вече окончателно ще ликвидира “продаваните” на евроатлантическите партньори лафове за това, че сегашният ВСС е избран по нов начин и че той действа напълно професионално и безпристрастно. Всъщност всяко ново заседание на върховния орган в съдебната власт води до точно обратните изводи. За сметка на министър-председателя ще бъдат и всички предстоящи протести срещу компрометирания заместник на Цацаров, който в следващите 7 години ще коли и беси в прокуратурата, останала си нереформирана и все така структурирана изцяло по съветския модел на единоначалие и централизъм. Истинктът на Борисов, който действа при него много по-мощно от интелекта, му показва, че трябва на всяка цена да отмести огъня от себе си и да създаде поне алиби за наличие на действително състезание при избора на Гешев за главен прокурор. Въпросът е как може да стане това, след като чугуненото мнозинство на статуквото във ВСС е напълно готово да отстоява кандидатурата на “Симеоновския” кадър Гешев. И засега го прави без никакво колебание.

Единственият ход на Борисов е да използва гласа на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Последният има право съгласно Закона за съдебната власт да направи самостоятелно предложение за кандидатура за поста на главния прокурор. Засега министърът, известен с прякора си от един анимационен сериал, заради своя, меко казано, спорен интелект, показа безрезервната си подкрепа за Гешев. Пред една национална телевизия заяви, че няма да издига кандидатура за главен обвинител, защото никой негов предшественик не го бил правил досега. Освен това очевидно министърът бил респектиран от “масовата, широка подкрепа” за сегашния заместник на Цацаров.

Известно е обаче, че министър Кирилов няма свободна воля. Когато бе назначаван на своя пост, спомняте ли си как понечи да целуне ръка на благодетеля си Борисов? Ако мислим логично и приложим “матрицата” на досегашните разрешения на кризи в управленията на този премиер, можем да очакваме, че той вече е заповядал на министъра на правосъдието да направи ново предложение за кандидатура на поста главен прокурор.

Борисов ще иска да демонстрира “вслушване в гласа на народа”. Следователно и предложението ще бъде такова, че максимално да заблуди гражданското общество, че това е и неговото собствено предложение. Затова може да се очаква, че кандидатурата ще бъде на отявлен противник на Цацаров. Отсега можем да предположим какво ще се случи – на практика нищо по-различно от това, което ще стане и без това предложение. ВСС ще гласува Гешев, а другата кандидатура ще бъде единодушно отхвърлена. Междувременно обаче Борисов ще може да каже, че е внесъл канидидатура, посочена от гражданското общество. “Нали това искаха хората, дошли да протестират”, ще може да каже премиерът. “Ето, виждате, каквото зависи от мен, правя го!”

“Да, ама не!” – както казваше покойният журналист Петко Бочаров. Протестиращите искат не да бъде издигната нова, по-добра кандидатура. Тяхното недвусмислено желание беше да бъде оттеглена кандидатурата на компрометирания Гешев. По много причини. Само няколко от тях:

  • в очевиден конфликт на интереси е по делото “Иванчева”, след като се оказа, че жената, с която живее на семейни начала, е била съдружник с партньор на основния свидетел по делото;
  • същата тази жена, с която живее на семейни начала, е закупила апартамент на скандално ниска цена в широкия център на София;
  • в обвинителния акт за КТБ (дело, по което Гешев е наблюдаващ прокурор) не намираме и думичка за участието на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и на неговите медийни маши, като например Недялко Недялков и Мартин Радославов Златков;
  • в телевизионно интервю нападна политическа партия и иронизира конституционен принцип.

Не се заблуждавайте, всяко издигнато ново предложение на кандидатура за главен прокурор би било само средство за “замазване на очи”. Истински правилната реакция може да дойде само от самия ВСС – оттеляне на предложението за Гешев и дисциплинарно производство срещу него.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.