SHARE

Тази година Шведската академия не присъди Нобелова награда за литература. Но някои шведски културни фигури предложиха създаването на алтернативна награда като знак на протест срещу скандала, който предизвика отмяната на наградата.

Скандалът се разрази през май след обвинения за сексуален тормоз срещу Жан-Клод Арно, който е съпруг на Катарина Фростенсон – член на журито, присъждащо наградата, напомнят от британския „Гардиън“. Срещу Арно са повдигнати обвинения за изнасилване и съпругата му, автор и член на академията, е замесена в скандала. Конфликтът се разрасна и предизвика оставката на неколцина от 18-те доживотни членове на журито. 

Скандалът предизвика дебати относно патриархалната структура на академията, доведе до безброй оставки и отменяне на наградата за литература. За сметка на това над 100 шведски писатели, актьори и журналисти създадоха „Нова академия“, която ще присъди собствените си награди тази есен, следвайки линията на наградите „Нобел“.

„Основахме Новата академия, за да напомним на хората, че литературата и културата трябва да промотират демокрация, прозрачност, емпатия и уважение, без привилегии, пристрастна арогантност и сексизъм„, казват те в свое становище. „Във време, когато човешките ценности все повече се поставят под въпрос, литературата се превръща във все по-важна противотежест, която да спре тенденцията към мълчание и репресия. Новата академия счита, че това е толкова важно, че най-важната литуратурна награда в света трябва задължително да се присъди през 2018 г.“

А междувременно съществува реален риск Нобеловата награда за литература да бъде отложена за втора поредна година, предупреди главата на фондацията „Нобел“ Ларс Хейкенстен пред „Файненшъл таймс“.

„Какво ще се случи през 2019 г.? Това зависи от възвръщането на самочувствието на академията. Не може да имаме организация, отговорна за връчването на награда, която да няма никакъв обществен кредит.“

През май месец академията заяви, че е започнала „цялостна работа за промяна“ с цел да подобри работата си, що се отнася до конфликти на интереси и конфиденциална информация.

Междувременно Новата академия кани всички библиотекари от Швеция да номинират автори. Състезателите може да бъдат от цял свят и трябва да са написали поне две книги, едната от които да е била публикувана през последните 10 години. Те търсят писателя, който е разказал историята на „хората в света“, което е в контраст с Нобеловата награда, която трябваше да почете писателя, написал „най-добрата творба в идеална посока“.

Щом получат номинациите, от Новата академия ще направят обществен вот, като четиримата най-популярни автори ще бъдат представени на журито. То се води от редактор, университетски професор и библиотекар, като ще обяви победителя през октомври – същия месец, когато традиционно научаваме носителя на Нобеловата награда. 

„Присъждайки тази награда, ние протестираме. Искаме да покажем на хората, че не е задължително сериозната културна работа да се случва в среда на принуждаване, нередности или тормоз“, казват от новата организация. На 11 декември, един ден след като Новата академия обяви победителя, тя ще бъде разпусната. Междувременно Шведската академия се очаква да обедини двама победители през 2019 г…. Ако това изобщо се случи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.