SHARE

„Откровението“ на Симеонов, след четири години от анексията на Крим, че не трябва да се допуска и приема руската агресия, при други обстоятелства би трябвало да предизвика симпатия и да вдъхне доверие, че на фона на проруските националисти от „Атака“ и ВМРО в правителството има балансьор в лицето на вицепремиера. Няма никакво съмнение, че е далеч от идеален и доста по-смесен и различен – доказа го с откровените лумпенски действия – като насилието на възрастната жена на границата, с ура патриотизма около оградата, но също и с достойни дела като паметника на генерал Иван Колев, с поредицата от резки изказвания срещу визитата на патриарх Кирил, срещу изцепките на Сидеров и т.н. Това вероятно го прави по-реален и по-земен – с всичките му плюсове и минуси.

Въпросът е какво следва от това? Защото ако Каракачанов ще си прави сделки с Русия на фона на „атланитическите“ изказвания на Симеонов, ще обслужваме сделките на Доган и Пеевски, ще плащаме най-голямата сума, излязла за ремонт от държавата на страната и компания, които са под санкции, а Борисов ще си прави бизнес проектите с Русия – „Белене“ и продължението на *Турски поток“, то полза от терзанията на Симеонов няма да има, поне видима такава. Медийните „балансиращи“ руското влияние изказвания на вицепремиера тогава ще се интерпретират като част от гранд дизайна, от общия план. Дори в известен смисъл като обслужващи линията на монетизация на проруска насоченост на правителството – с Русия бизнес, със Запада бла-бла и клетви на вярност. У нас се гонят западни чуждестранни инвестиции – има само тъмни сделки с руско и олигархично участие – в ЧЕЗ, Нова тв, „Теленор“ и т.н.

Щом Сидеров звучи подозрително примирително, ще продължава шизофренната политика на „Патриотите“, т.е. ще продължават да ни заблуждават и манипулират, че можем да маневрираме между Русия и ЕС/НАТО и всички да бъдат доволни. Това е фейк политика и спасителни маневри за заблуда на САЩ и ЕС , особено че в София искат да са разграничат от Пеевски, от Цацаров, от Доган и Москва.
Всичко тогава ще се оцени като камуфлаж на фона на реалните действия особено в парламента – законодателните инициативи и промени, които засилват само авторитаризма и властта на олигархия по руски модел.
Погледнете какво стана с Би Ай Ти – дадоха над 30 милиона, за да унищожат една платформа за публично говорене, при това не толкова и само лични, а прекарани през междинни звена публични средства.

Симеонов не казва нищо за предателството на Каракачанов в сделката с миговете. Дава вид, че е единственият в държавата, който не разбира, че с МИГ и Русия сделка по модернизация на нашата авиация не може да има. Защото Москва никога, дори за най-големите пари, няма да направи самолетите ни боеспособни – веднъж защото не може – не разполага с ресурса и ноу-хауто да го направи по стандарт, който да е възприет в НАТО, и, второ, защото политическата повеля от Кремъл е в пряко противоположна посока – да не се помага на „врага“. Решетников им го каза в пряк текст – „вие сте от другата страна“ на барикадата. С тази сделка ние де факто отдаваме под контрола на Кремъл българските ВВС!?! Каквото и да говорите, това е висша форма на държавна измяна., още повече че става на фона на предупреждение отвсякъде, че Путин и Ердоган се готвят за война?!

Симеонов е удобен за правителството да си продължава безопасното говорене, за да може зад кадър да си продължава „бизнеса като обикновено“ с Москва. Цветанов започна да говори по-открито и по-„евроатлантически“ напоследък, но и той обслужва статуквото. В медиите остава пълният контрол върху лицата, които могат да говорят, върху темите, които централните медии могат да покриват, и Валери Симеонов е идеален за целта. Тестът е прост – ако заплашваше статуквото, веднага щяха да го изолират от ефир – по тази тема няма прошка.

Всякакви приказки от страна на Валери Симеонав ще се претеглят като съдържание и нетна полза за демокрацията, патриотизма и евроатлантизма на фона на реалните действия и последствия. Ако от тях не последват промени в политиката на правителството, включително в политическите и законодателните инициативи, в борбата срещу корупцията – Симеонов ще си остане просто удобен параван.
Просто България стигна рубеж в развитието си, в което политическата шизофрения трябва да има край, защото никой не ни вярва.

А Сидеров трябва да напусне парламента за опитите си за кадруване в БНТ. Просто и логично – трябва да има един аршин в ГЕРБ за собствени депутати и за партньори. И инициативата за това трябва да дойде от Симеонов.
Иначе да призоваваш през 2018 година за реакция на анексията от 2014 година си е доста „навременно“.
Просто на Борисов му е удобно негов човек в правителството да покрие полето за дясна политика, за да не остави кислород за неконтролирани от него политически субекти. Проблемът му е, че докато се скатаваше и ухажваше Русия, е на път да загуби Запада.

Но простото отрицание или високомерно говорете спрямо Симеонов от страна на „традиционните“ десни също няма да свърши работа. Просто защото тяхната формула за осигуряване на устойчива евроатлантиечска база на българското развитие не работи, най-малкото с претенции за екслузивност.

Затова по-скромно и оставете шанс за взаимодействие и работа въз основа на реалните действия и резултати. Иначе играете в двора на Сидеров и Решетников.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.