SHARE

Планът на Столична община за справяне с проблемите на мръсния въздух зависи изцяло от прогнозите на БАН за това какво ще бъде замърсяването в идните дни. Само че тези прогнози по никакъв начин не съотвестват на истината – както показват измервателите на Air Sofia.

Преди няколко дни БАНската система за ранно известяване успя да познае за първи път едно денонощие с превишени количества на канцерогенни фини частици във въздуха (Group 1 carcinogen) от общо 12 такива само този месец (6 от които превишаващи 3 ПЪТИ нормата и още 3 на границата на нормата извън тези 12 дни).

Отчел съм им го като полууспешен резултат, понеже твърдят, че част от София е ОК, но не е – свинщината е повсеместна.

Също така ги съветвам с най-добри чувства да махнат „прогнозата“ за Копитото от картинката си, защото там винаги е било и винаги ще бъде зелено – не е нужно да врачуват за там. Също така отправям и молба към ИАОС да върнат измервателната станция от Копитото обратно в София, където ѝ беше мястото, или да я заврат на Мачу Пикчу в царевичака, защото сегашната ѝ локация е подигравка с 2 милиона граждани.

За следващия ден БАНската система предвижда пълно мазало в София, което ще е втори ден с негативна прогноза, но според реалните данни това ще бъде четвърти ден с денонощни наднормени стойности.

Какво предвижда БАНската система за 28 и 29 януари

Естествено билетчетата за градския транспорт ще си струват пак толкова. Междувременно некадърниците на ГЕРБ в общината ще продължават да твърдят, че канцерогенните частици не са толкова опасни – да, същите като полените са, само че са канцерогенни – нищо работа.

Какви всъщност са нивата според AIR Sofia airsofia.info

Предложение за оптимизация на БАНската система:
1. Махнете всички надробени правоъгълници и оставете само 3 в единствен ред. В първият правоъгълник да пише “София”, а във втория и третия – прогнозата в текст и цвят. Не се хабете да я давате по (няколко) квартали. Смогът над София е като тежък юрган – покрива я открай докрай. Няма как някой “да облажи” чист въздух в 24 часа, докато останалите мрат.
2. Ако не реализирате т. 1, то махнете реда с прогноза за м. Копитото. Там живеят няколко полевки, милион мравки и стотици бръмбари. Вероятно има и преминаващи катерици. “Манастирски ливади” не са стигнали дотам… засега.
3. Сложете със ситни букви отдолу: #ВидимиРезултати, защото когато въздухът е чист, се вижда Витоша, а когато е канцерогенен, се вижда самият въздух.

Както каза една госпожа преди месец, а и попадам чат-пат на подобни коментари: едно време имаше „Кремиковци“ и пак така замърсено си беше – какво сте се разбучали – то тука си е така.
С други думи: да – искат, ама много искат лелите и чичаците от миналия век да си живеем, като във времето на тровещия цяла София „Кремиковци“, защото #ПоБайТошевоВреме имахме #ВидимиРезултати.

SHARE