SHARE

Тереза Мей обяви, че ще иска предоговаряне на сделката за Брекзит, съобщи BBC, въпреки че досега европейските лидери са категорични, че това няма да се случи.

Днес на Камарата на общините в британският парламент отново ѝ  предстои решаващ вот по отношение на Брекзит, след като по-рано този месец сделката на Мей бе победена с над 200 гласа (най-голямата загуба на правителство в историята на парламента).

След загубата Мей обяви, че това е бил просто план „А“ и сега тя ще задейства план „Б“. Такъв така и не дойде, поради което очевидно план „Це“ е Брюксел да излезе с някакъв план.

Предстои да стане ясно и дали напускането ще бъде удължено отвъд март 2018 г. или последващият преходен период отвъд 2021 г.

Евроскептичното крило в партията на Мей дава индикации, че могат да подкрепят сделка, ако Мей създаде гаранции, че след преходния период до 2021 г., ако не се постигне търговска сделка с Брюксел, то Британия няма да е част от европейския пазар. Състояние, което принципно влошава единствено положението на Британия, но брекзитърите търсят като категорична гаранция, че страната ще напусне съюза, каквото и да се случи. Дори както обяви Борис Джонсън, са готови да удължат преходния период с девет месеца, ако това ще гарантира, че страната след това ще напусне твърдо съюза.

Междувременно северноирландските консерватори, които крепят мнозинството на Тереза Мей, отново възнамеряват да се бунтуват, искащи Тереза Мей да намери с Брюксел технологично разрешение за границата между Ейре и Северна Ирландия. Разрешение, което се смята за невъзможно от експерти и е отхвърлено от Брюксел.

За пореден път – вече отбелязвайки с досада – британският парламент и управленски елит няма никаква представа какво да прави с Брекзит и всичко – от постигнането на сделка с ЕС до управлението на Мей и границите на кралството – е заложено на карта.

SHARE