SHARE

В страната започна президентската надпревара, но основните кандидати все още не са попаднали в полезрението на чуждестранните медии. За сметка на това Mityo the Pistol е там.

Смешници си мечтаят да станат следващият президент на България“ предава Balkan Insight за започналата надпревара за държавен глава.

„Музиканти, шоумен, бивш затворник, националистически депутат, напуснал заради обвинения в педофилия, и най-непопулярният министър-председател на България са се присъединили към надпреварата, добавяйки степен на фарс към надпреварата.

В статията не се отделя много внимание на Цецка Цачева и Румен Радев и вместо това прожекторът е насочен към личности като Mityo the Pistol, който искал да бъде президентът на  “the village people” (селяните) и се регистрирал за изборите в “анцуг от бяло, зелено и червено – цветовете на българския флаг“. Друг портрет е направен на Бисер Миланов „the Stain“, а за Владимир Кузов изданието пише, че „не е успял да направи история като първия открит гей, кандидат за президент, защото номинацията му е била отхвърлена в петък“.

Сред личности като тези е нареден и премиерът Пламен Орешарски, който бил „признат финансов експерт“, но „в неочакван развой правителството му номинира Делян Пеевски, опозорен бизнесмен и политик, като глава на разузнавателната агенция ДАНС. Орешарски бе принуден да подаде оставка година по-късно, след най-големите антиправителствени протести от 1990 г., които разтресоха страната“.

В друга новина от изданието се съобщава, че откриването на Европейската гранична и брегова охрана е било историческо събитие, провело се на ГКПП Капитан Андреево на границата с Турция.  „Една или две години назад това би се считало за ерес“, е бил коментарът на българския премиер, който е бил на церемонията заедно с еврокомисаря Димитрис Аврамополус. Премиерът отново е настоял да бъдат затворени всички граници на Европа.

От своя страна еврокомисар Аврамополус е заявил, че „от днес нататък външната граница на ЕС на една държава членка е външна граница на всички държави членки“.

От EurActiv предават, че до средата на 2018 г. ще отпаднат визите за българи и румънци за Канада. В статията се споменава, че от Отава са одобрили искането на двете балкански страни заради приемането на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – CETA. По-рано тази година София и Букурещ заявиха, че няма да ратифицират търговското споразумение, ако не отпаднат канадските визи за техните граждани.

„По малко от 24 часа откакто София направи анонса“, че подкрепя сделката с Отава, „източници от румънското правителство са настояли визите да отпаднат за всички граждани през 2017 г., а не през 2018 г.“, предава медията.

Останалите новини от седмицата са спортни. В британската преса има няколко статии за загубите на България в квалификациите за Световната купа, но от официалната страница на УЕФА припомнят за „Една от великите нощи на България: Париж 1993 г.“.

„България се нуждаеше от чудо, за да достигне до Световната купа през 1994 г., когато посрещна Франция в Париж на 17 ноември 1993 г. Нуждата от победа и временният резултат от 1:0 след гол на Ерик Кантона предначертаваха лоша съдба за гостите, докато Емил Костадинов не изравни резултата преди края на полувремето.“ Започва статията, като описва след това как отново Емил Костадинов е извел българите до победата.

Разбира се, спортните медии отразяват и първата победа на Григор Димитров над Рафаел Надал, с която българинът достигна осминафиналите на ATP 500 в Пекин.

„Димитров бе загубил всички седем предишни мача срещу Надал, но испанецът изпитваше затруднения със сервирането този път.“

„Григор… заслужаваше да спечели“, каза след мача Надaл.