SOS! Ликвидация на Фонда за борба с корупцията на Навални

SHARE

„Внимание, това не е учебна тревога. Закриваме фонда за борба с корупцията.“

Това обяви Алексей Навални на 20 юли тази година. С днешна дата вече знаем, че очевидно това е част от предприетата от официален Кремъл атака срещу него. Очевидно, след като не можа да ликвидира ФБК официален Кремъл реши окончателно да ликвидира Навални.

Прочетете цялата история.

Знаете как често се случва при магазините, пишат с грамадни букви: ЛИКВИДАЦИЯ. МАГАЗИНЪТ ПРЕКРАТЯВА ДЕЙНОСТ. ФИНАЛНА РАЗПРОДАЖБА. Хората се връзват на този рекламен трик, сякаш се предлагат стоки с отстъпка, но всъщност никой нищо не закрива.
В нашия случай ние сме принудени да заявим: неправителствената организация “Фонд за борба с корупцията”, основана от мен преди девет години, приключи и то защото просто ни беше отнета.
Записвам това важно видео, за да не отнемат организацията заедно с вас. Ето защо имаме нужда и от вашата помощ.
Какво се случва. Миналото лято ние с вас решихме да дадем отпор на Единна Русия, на Путин и Собянин в Москва. Ние издигнахме свои кандидати и въведохме “Умное голосование”, за да подкрепим опозиционните депутати. Направихме разследвания за всички ключови московски членове на Единна Русия и съсипахме рейтинга им.

Кремъл и местната власт не допуснаха до изборите всички независими кандидати, защото стана ясно, че те ще спечелят.
В отговор на това, ние призовахме всички да излязат на улицата.
Кремъл за назидание арестува всички независими и мен, още кой ли не и се справи с протеста. И тогава ние пристъпихме към още и още разследвания и казахме, че “Умное голосование” така или иначе ще действа, така че минимум единоросовци да станат депутати.
И тогава победихме. Единствено с помощта на фалшификация и манипулирано електронно гласуване властта успя да съхрани болшинството си депутати. Но в московския парламент сега, за първи път в историята, съществува голяма група истински опозиционни депутати, която работи в наш интерес.

И тогава Путин взе да блъска с крака и ръце по пода и да крещи: “Да се закрие! Да се ликвидира!”

Изплаши се. Ами ако ние с вас без пари, без независими кандидати, без достъп до медиите, без административен ресурс и при условието на фалшификации, за малко да не го победим, какво ще стане утре.
И ето че беше издадена заповед, на всяка цена да бъде ликвидиран ФБК и регионалните ни щабове. Преживяли сме не една атака. Стотици обиски едновременно в цялата страна. Всичко това по няколко пъти. На всеки от нас му е изземано всичко: от телефона и лаптопа, до лампите и чайниците. Нас противозаконно ни обявиха за чуждестранни агенти, макар да не сме получили и една стотинка пари от вън. Срещу нас се изфабрикуваха наказателни дела. Банковите сметки на ФБК и на всичките ни юридически лица са запорирани. Запорирани са сметките и на стотици сътрудници и на членове на семействата им. Що се отнася за мен, блокирани са моите сметки, на баща ми, на майка ми, на жена ми, даже на децата.
Срещу нас са завеждали дела: Федерална служба на националните гвардейски войски на Руската федерация /Росгвардия/, полицията, прокуратурата, държавна агенция “Пътища”, ресторантите, в които сме провеждали събранията си и даже московското метро. В резултат на това всички независими депутати и служители на ФБК, които призоваха хората на митингите, се оказаха длъжници на милиони рубли. Този прийом Путин го взаимства от Лукашенко. В Белорусия отдавна така се справят с протестите.

Сега събираме пари за да изплатим тези глоби и с ваша помощ ще си съберем.

Имаше и още един отделен епизод, който беше възложен за изпълнение на Евгении Пирожин. На самия готвач на Путин. Един крадец, който е работил с Путин още от времето на Санкт Петербург, а сега той е поставен да отговаря за договорите на Министерството на отбраната и за осигуряване на храна за всички московски училища и детски градини.

Работата е в това, че този Пригожин, за да изкара повече пари, даваше на децата развалена храна. Така в Москва станаха масови отравяния по училищата и детските градини. Правеха се опити всичко това да се скрие, но със задачата се зае нашата сътрудничка Любов Собол. Тя обедини групи на родители на пострадали деца и започна дела и разследване в техен интерес.

И в крайна сметка доказа всичко.

Заедно с десетки родители, тя подаде колективен иск против отровителите и московските власти, сключили договори с организацията – доставчик на храните, настоявайки за доказване на отравянето и изплащане на компенсации. Съдът призна вината на компанията и частично удовлетвори паричните искове на родителите на пострадалите.

И след това се случи това, което може да се случи само в Путинов съд. Въпреки, че доказахме отравянето, въпреки че Пригожин изплати присъдените по съдебен ред компенсации, Пригожин заведе дело срещу мен, Собол и ФБК, като заявява, че никого не е отравял и ни завежда иск за немислимата сума от 88 милиона рубли. А съдията, който има изключителна мотивация да унищожи ФБК на всяка цена, удря с чукчето и казва: Пригожин е прав. Той си е платил компенсациите. Няма значение, че фактите по хранителното отравяне са достояние на всички. Вие сте длъжен да му платите 88 милиона рубли.

Допълнителна ирония има и в това, че той, отравяйки стотици деца, им изплати 300 хиляди рубли компенсация, а ние които го заставихме да им ги изплати, сме длъжни да му изплатим 293 пъти повече.

Това е положението. Ето и скринове от сайта на ФССП, от които става ясно, че аз трябва да платя 29 млн. Рубли, Собол – 29 милиона рубли и ФБК – 29 милиона рубли.

За мен и Собол вече нищо не може да се направи. Сумата е огромна и аз даже не виждам смисъл да я събираме. До края на путинската власт на нас ще ни се наложи да живеем със запорирани сметки и със съдебните изпълнители, които ни изземат всякакво имуществото в полза на готвача на Путин.

И следва въпросът: Какво да се направи с ФБК? Ние така или иначе нищо нямаме. Отнеха ни всичко в предишните обиски. Сега вече ще вземат и самата организация и разплащателната и сметка. Скъпо ни е името ФБК, но както много пъти съм казвал: ФБК това не е офис или хартийка съдебно решение. ФБК това са хората. Това са тези хора, които идват при нас, за да се борят с корупцията, това сте вие, които ни подпомагате.

Ние ще минем на друго юридическо лице и нека Путин и Пригожин се задавят с това. Обаче най-голямата ни ценност – вас – ние трябва да вземем с нас. Защо ние никого не слушаме, никой не ни нарежда и не може да ни повлияе? Ами защото ние сме финансово независими. Не са ни нужни нито олигарси, нито държавата, нито чужбина. През миналата година 21 467 души са ни направили дарение. И най-важното, любимото ни – 7 607 души са наши ежемесечни абонати на плащания. Т.е. те са регистрирани на сайта ни и автоматично ни изпращат кой 100 рубли, кой 500, а някои 1000. И ние знаем, каквото и да се случва, ние всеки месец получаваме около 6 милиона рубли и на нас ни стигат за наема на офиса и интернет и даже за част от заплатите.

Сега на нас ще ни вземат разплащателната сметка и тези 7607 абоната ще се изгубят.

Ние не можем да ги пренесем автоматично. Единственото, което може да се направи, това е вие, хора, сами да възстановите връзката и наново да оформите регулярно плащане. Нека да не е голямо, но да е постоянно, за да е ясно за нас с какъв бюджет разполагаме и да можем да планираме дейността си.

Написах всичко до този момент и осъзнах, че се получи като с маркетинговите трикове. Обещахме ликвидация, а после поискахме пари и казахме, че всичко си остава.

Всъщност дали ще остане или не и до каква степен, ще решите вие. Ето Ела Памфилова смята, че много ни засяга като ни нарича политически просяци.Не. Ние се гордеем, че просим пари от вас и сме зависими от вас. Не взимаме нито стотинка от бюджета. Нашите финанси са прозрачни.

И затова драга Елла Александровна, запомнете и предайте на Путин, че ние отново просим, надяваме се, че ще получим и обещаваме на всички, че всякак копейка, ще послужи за това да приближим момента, когато и вие и цялата ваша Единна Русия, и цялата кремълска банда ще седне на подсъдимата скамейка. И докато това не стане ние също така ще се постараем да ви бием и на избори.
Приятели! Подкрепете ни. Оформете ни регулярни плащания. Участвайте в Умното гласуване. Запишете се за наблюдатели.

SHARE