SHARE

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва връзките между кампанията на Доналд Тръмп и Русия, обвини фабриката за тролове на ул. „Савушкина“ в Санкт Петербург  в „конспирация срещу Съединените щати“ и конспирация за извършване на банкови измами и кражба на самоличности.

Обвинени са 13 руснаци, т.нар. Internet Research Agency, и няколко други руски компании, като в обвинението е споменато, че „заедно с техните съзаклятници“ тролската фабрика е разпространявала пропаганда срещу кандидата на демократите Хилъри Клинтън и в подкрепа на Доналд Тръмп.

„Организацията е имала стратегическата цел да посее разногласия в американската политическа система, включително по време на президентските избори през 2016 г. Подсъдимите са публикували очерняща информация за няколко кандидати и от началото до средата на 2016 г. операциите са им включвали подкрепа за президентската кампания на Доналд Дж. Тръмп и очерняне на Хилъри Клинтън“, пише в обвинителния акт.

В обвинението също така е посочено, че руснаци под фалшива самоличност, представящи се за американци, са осъществили контакт с представители на кампанията на Тръмп.

Очаквайте подробности.

Обвинителния акт можете да прочетете тук.

Повече за фабриката за тролове на ул. „Савушкина“ тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.