SHARE

От президент Барак Обама

Преди шейсет години Рут Бейдър Гинзбург подава молба за чиновник във Върховния съд. Тя е учила в два от най-добрите ни юридически факултета и е имала блестящи препоръки. Но тъй като е жена, е отхвърлена. Десет години по-късно тя изпраща своя първи случай до Върховния съд – и за първи път Върховният съд отмени държавен закон, основан на дискриминация по пол. И след това, в продължение на почти три десетилетия, като втората жена, която заема позиция в най-високия съд в страната, тя е войн за равенството между половете – някой, който вярваше, че еднаквото правосъдие по закон има смисъл, само ако се прилага еднакво към всеки един американец.

По време на дългата си кариера от двете страни на скамейката – като безмилостен адвокат и настойчив юрист – съдията Гинзбърг ни помогна да разберем, че проблемът с дискриминацията на основата на пола не е някакъв абстрактен идеал за равенство; че не вреди само на жените; че има реални последици за всички нас. Става въпрос за това кои сме ние – и кои можем да бъдем.

„Справедливост“ Гинзбург вдъхнови поколенията, които я последваха, от най-дребните измамници до студенти по право, залягащи до сутрин над книгите, до най-мощните лидери в страната. С Мишел й се възхищавахме изключително много и сме й дълбоко благодарни за наследството, което тя остави на тази страна и изказваме своите съболезнования на нейните деца и внуци.

Рут Бейдър Гинзбург се бори докрай с рака си с непоклатима вяра в нашата демокрация и нейните идеали. По този начин я помним. Но тя остави и указания как иска да бъде почетено наследството ѝ.

Преди четири години и половина, когато републиканците отказаха да проведат изслушване или гласуване „отгоре – надолу“ за Мерик Гарланд, те измислиха принципа, че Сенатът не трябва да попълва освободено място във Върховния съд, преди полагането на клетва на НОВ президент.

Основен принцип на закона – и на всекидневната справедливост – е, че прилагаме правила последователно, а не въз основа на това, което е удобно или изгодно в момента. Върховенството на закона, легитимността на нашите съдилища, фундаменталното функциониране на нашата демокрация зависят от този основен принцип. Тъй като на тези избори вече се гласува, републиканските сенатори сега са призовани да прилагат този стандарт. Въпросите, които стоят пред Съда сега и в бъдеще – дали нашата икономика е честна или не, дали нашето общество е справедливо или не, дали жените се третират еднакво, дали нашата планета оцелява и дали нашата демокрация устоява – са фундаментални и с твърде важни последици за бъдещите поколения, за да бъдат използвани съдилищата за нещо по-малко от безупречен процес.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.