SHARE

Едва ли има думи, които да опишат достатъчно красноречиво какво се случва в територията. Някой превзема всичко онова, което трябваше да бъде превзето още през 2013-а, но по злощастно за него стечение на обстоятелствата тогава процесът не успя докрай.

И ако тогава този някой и властовите и икономически обръчи около него имаха медийна империя от бухалки, чиято перла беше една по-скоро маргинална телевизия, днес е трудно да се посочи коя телевизия все още нямат.

И ако случащото се с BiT е неприятно, но закономерно, то случващото се с БНТ е апокалипсис.

Да погледнем фактите – BiT е частна телевизия, всеки може да я продаде и всеки може да я купи и всеки, който я притежава, може да определя програмата й. Случващото се с BiT обаче по много категоричен начин вади на показ ролята и мястото на обществените медии. Защото те са на всички нас.

И защото те са не просто призвани, те са задължени и по закон да пазят стандарта, който рейтингът би помел. Или простичко казано – да пазят стандарта от рейтинга. Да, разбира се, че някой иска да затвори устата на неудобните в BiT, но за съжаление няма механизъм, по който това да се предотврати.

В БНТ обаче такъв механизъм има. БНТ може и трябва да бъде защитена от обществото на първо място. Защото то има право да настоява и изисква безусловния стандарт, който е в основата на всяка една обществена медия.

Ролята и мястото си в БНТ трябва да защитят обаче и тези, които би трябвало да създават, устояват и отстояват този безусловен стандарт. И не, това не става с назидателни писма, с които се вменяват отговорности на множество на протест.

Нещо повече – това е абсолютно нелепо. Това става с ежедневно доказване на адекватно присъствие в рамките на този безусловен стандарт. Защото медия се убива с липса на доверие. А някой и властовите и икономически обръчи около него иска именно това – тоталната девалвация на доверието.

И ако през 2013-а перлата в пропагандната машина на организираната престъпна група около КТБ беше ТВ7, то днес това е БНТ.

Която никога през целия провален преход не бе превърната в наистина обществена. За да може да бъде окончателно обладана. Процесът върви не отсега. Просто сега беше окончателно завършен. И ако някой е имал съмнение досега, че това е така – то ни беше показано.

Със среден пръст.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.