SHARE

Майсторските карикатурите не винаги са смешни, но винаги са истински. Не винаги са смешни, не защото не им се получава вица, а защото изкуството на карикатурата е изкуство на сарказма. Най-добрите образци от създаването на този жанр до днес са онези, които с безпощадна точност рисуват уродливата действителност. И често това е за плач, а не за смях.

Карикатуристите са там, където думите не стигат, за да покажат действителния образ на процесите в общественото огледало. Често те са пророци. Заради особената си чувствителност да провиждат повече, по-навреме и по-дълбоко преди всички останали. Защото те имат и мисия. На будители. И да убиете карикатуриста, не можете да убиете действителността, която той само отразява. И да счупите огледалото, не можете да промените образа.

Действителността за българските медии и нивото на свобода в тях е описана като трагична от всички престижни европейски и световни организации, които я изследват. Казусът с Чавдар Николов и НОВА е само пореден показателен щрих. След скандала, при който канала на карикатуриста бе свален от видеоплатформата VBOX и това доведе до прекратяването на отношенията му с телевизията, вчера карикатурите изчезнаха и от YouTube.

И наистина този път от НОВА се свързаха с Терминал 3 сами с обяснението, че има голямо недоразумение и по неясна засега причина световната видеоплатформа е свалила всички канали, свързани с интернет платформата „Нетинфо“, между които е и този с карикатурите на Чавдар Николов, както и тези с всички публицистични предавания на телевизията.

Очаква се официалният отговор на YouTube във връзка с този проблем. Очакваме го и ние. Иначе, тук ще продължаваме да ви споделяме творческия прочит на злободневието на Чавдар, с когото сме щастливи да споделяме това пространство. Ние не сваляме карикатури, а ги качваме.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.