SHARE

Тази седмица външополитическите премеждия на България са намерили място в световните медии. Интересното е, че изключително силно е застъпена страната ни в руското пропагандно издание Sputnik. Освен тях, другата тема, която неизменно присъства в международната преса са имигрантите, този път по необясними за човешкия интелект причини отново Динко е заел своя пиадестал сред таблоидите. Преди тях, обаче, днес Reuters отрази думите на българският външен министър по важните за страната теми. 

От Reuters са предали кричичните думи на българския външен министър към Русия и Турця – Стига толкова реторика, време е сделката между ЕС и Турция да бъде имплементирата, заявява България”.

“Турция трябва да приложи споразумението с Европейския съюз за връщане на мигрантите преди да получи безвизово движение в блока” предават думите на външния ни министър Даниел Митов от агенцията. “Това, което искаме да подчертаем е, че споразумението за реадмисия трябва да започне да се изпълнява преди визовата либерализация” допълва Митов.

В статията също са отразени и думите на българския външен министър в подкрепа на санцкиите срещу Русия, която “открито и безмилостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последствия и единственото мирно средство са санкциите” заявява той и допълва, че “докато Минското споразумение не бъде изпълнено изцяло не мисля, че има каквито и да било условия за смекчаване на санкциите. Точно обратното.”

Статията завършва с коментар на Reuters, че България е “верен съюзник на Москва по време на комунистическите времена – който сега е член на НАТО – но е останала почти напълно зависима от руските енергийни доставки и много българи все още имат дълбок афинитет към техния огромен съсед отвъд Черно море.”

“Би било добре ако се подобрят икономическите ни отношения, но има много по-големи въпроси на масата”, заключва Митов. “Доверието е изгубено и ние трябва да го съградим наново, но без пропагандата и изкривяването на истината.”

Говорейки си за руска зависимост и пропаганда тази седмица България е силно застъпена в пропагадния сайт Sputnik.

Руският Газпром може да се окаже победител от българският проект за газов хъб”. В статията се задава въпроса дали България и Турция не се състезават за газпромска тръба? “Последният месец българският министър-председател каза, че България няма да осъществи проекта без руски доставки.”, заявка каквато не можем да потвърдим, че премиерът е давал, а и “последният месец” е доста интересен способ за придаване на конкрентика и достоверност.

Но пропагандните статии не свършват с това. България изгуби много като заклейми Русия за враг е друга статия, която предава думите на кандидата за президент Румен Радев. “България трябва да има независима външна политик” заявява ген. Радев с клишето, което всички русофили използват, когато искат да кажат, че трябва Кремъл да ни диктува външната политика.

Следва и трета статия за страната ни, но този път във френската версия на Spuitnik. “Мигрантската криза: България не може повече”, в нея отново се цитира българският премиер, който заяви, че страната ни не може да приема повече имигранти. С което се създава интересен контраст – външният министър е цитиран от Reuters, а Борисов и Радев са силно следени и цитирани в Sputnik. 

Мигрантската криза е намерила място и в западната преса. От Deutsche Welle предават, че един от най-ужасяващите ефекти от бежанската криза е броят на децата, които са дошли в Европа без родителите си и в частност в България.

“Махмуд е на 15 години, Басер и Фета на 12. Първите двама идват от Афганистан, последният от Пакистан. Общото между тях е, че са прекарали известно време в бежански лагер, което е незаконно.” пишат от немската медия като напомнят, че това противоречи на конвенцията от Ню Йорк и чл. 44, ал. 9 от Закона за чужденците на Република България, според който непридружените непълнолетни се настаняват в специален дом и им се осигурява закрила от дирекция “Социално подпомагане”. Тези норми са нарушени от българската държава и 142 деца без родители се помещават в бежански лагери, където условията често са изключително тежки.

От британският Daily Mail очевидно се чудят за какво да пишат и отново са преповторили новината, че ДАЕШ са предложили 50’000 щ.д. за главата на “ловецът на имигранти” Динко. Същата новина се беше появила и преди два месеца в британският таблоид. Информацията, напомняме, тогава дойде от изключително надежния български в-к “Уикенд”, но този път от медията са решили да направят и портрет на своя любим български герой като дори и са сложили 12 снимки и клипчета на него по хавлия, в колата, на джипката, на лов и на неговата “плячка”.

В статията се споменава и че, “Велев и други двама бяха арестувани по-рано тази година, но българския министър-председател Бойко Борисов хвали дейността на тези групи, които помагат на полицията да засича нелегални имигранти.” Динко е отразен и в италианската медия TGCom 24, в която отново му е изложена цялата фотогалерия – тъй че ако се чудите кой съвременният образът на България… имате отговор.

Впечатления от България

България е пренебрагвана и точно за това трябва да я посетите, пише Рик Стийвс за изданието Herald Net, в което се разказва за богата история и култура на страната ни.

“София има изумителни странности. Тя се гордее със своите минерални извори, които са привлекли първите заселници от Древността. И градът дори има истински път от жълти павета. Паветата са подарък от императора на Австрия Франц Йосиф, който навярно ги е подарил, за да окуражи София да си павира улиците, след като през 1907 г. е бил вероятно на доста кално посещение в града.”

Статията продължава с богатото историческо и архитектурно наследство на София и авторът заявява, че точно защото малко хора знаят за него е особено интересно да се види.

Друга авторка Сара Дийн разказва за преживяванията си Благоевград. Дийн не е напускала Щатите преди да посети България, всъщност почти не е напускала града Мейн, но дошла на обменно обучения в Американския университет в Благоевград. Не пише да са я впечатлили архитектурни забележителности, но когато кацнала в София изключително много се успокоила, че в града има KFC и McDonald’s.

В Благоевград също била доволна от Kaufland-a и немския Walmart. Впечатлило я, че студентите тук празнували до четири сутринта, докато тя била свикнала да си ляга в 10 вечерта.   Но най-важното е, че е успяла да преодолее езиковата бариера, защото е започнала да казва “ mersi “(sic.), което ознавачавало thank you.

И завършваме с новината, която можем да намерим във всички спортни издания. “Горкият Люксембург беше на крачна от това да вземе точка в квалификациите за Световната купа срещу България”, но за съжаление Александър Тонев им е развалил надеждите.

SHARE