SHARE

„Терминал 3“ застава зад позицията на графичния дизайнер, който е част от екипа ни по повод избора на лого на председателството на България на Съвета на Европа.

Скъпи преатели (DALAK TEKS),

стига злословене по клетото лого за българското председателство на ЕС. Толкова много закодирани посланий има в него, толкова натоварено със съдържаний, толкова много абстракций! Не спираме да откриваме нови и нови релаций, но едно нещо ме зашлеви през умопомраченото ми съзнаний и избухна като цветен спомен от децвото! Изведнъж нахлуха кат на филмова лента моментите в които се качвам тъка-тъка на тавана и леееко въртя антената за српската телевизия през капандурата и се ослушвам. После видимо несправящ се със задачата слизам тъка-тъка и започвам да дебна телевизора за съкровенний сигнал и звук от српска реч, докато баща ми (мир на праха му), настройва антената и чака да викна „появи се, появи се“. И после, о!после, да чакам да започне филмовия маратон, в който даваха само западно кино денонощно и всичко беше със српски субтитри. Повечето бяха с православни букви, но имаше и няколко странни, като една от тях беше доста често срещана, а именно буквата „Ђ“. Тая клета буква оттогава не я бях виждал, щото в един момент резко дойде демокраций и касетките с Рамбо почнаха да стават все по-достъпни.
И сега изведнъж всичките тия спомени се изсипаха връз мен, както оня ден се изсипа вълната мръсна гнус от пълната с кал дупка, вдигната от прелитащ ниско дебил, веднага след пешеходната пътека пред Библьотекарския – щаба на Гестапото. Та тая клета буква резко изпъкна пред всичко останало! Там, в самото лого всъщност не е изографисано „Б“, ами самат буква „Ђ“ (Dje).
Това скъпи братя, не е просто българско лого, това е панславянско лого, с което идем да покажем, че настъпва века на славянството и жална им англосаксонска майка на другите. Сега кат’ се замисля, май само саксонската майка им остана, щот английската нале…

И те така. Стопли ми се душата. Прияде ми се плескавица и ми се припи блага дюлева.
Братя срби, лого сме ви направили, председателство ще вземем, регистрирайте плескавицата и вешалицата в патентното, както и липсата на пържени картофи при кифтетата и ви чакаме с нетърпений!

Амим!

 

*Текстът първоначално е публикуван във фейсбук, препубликуваме го с разрешение на автора.

**Заглавието е на редакцията.

SHARE